Rabu, 22 April 2015

SAMBAL GORENG JAWA RESEPI MAK

Assalamualaikum....



Sambal goreng jawa adalah antara menu wajib yang mesti ada setiap kali hari raya. Mak mesti masak lauk ni untuk dimakan bersama-sama dengan nasi impit...Lauk lain biasanya mak akan masak sayur lodeh, ayam masak merah, rendang daging dan sambal kacang....sedap sangat....

Tapi itu sebelum mak sakit...2 tahun ni tak merasa dah masakan air tangan mak....kesian mak dah tak larat hanya terbaring di atas katil...tak mampu membuka mulut apatah lagi berbicara....Rindu masa-masa mak sihat boleh bercerita macam-macam...lebih rindu lagi masakan air tangan mak yang sememangnya lazat....Ya Allah kau berikanlah kesembuhan pada ibuku...janganlah kau beri kesakitan padanya...

Kat sini saya berikan resepi sambal goreng jawa yang biasa mak masak...resepi ni sangat simple dan antara lauk yang biasa saya masak sebab suami dan anak-anak pun suka....SELAMAT MENCUBA ye...

SAMBAL GORENG JAWA

Bahan-bahan :
2 keping tempe
2 keping tauhu
2 biji kentang
* potong kecil dan goreng

2 sudu besar cili kisar
2 batang cili merah yang dipotong serong
3 biji bawang merah
3 biji bawang putih
* bawang putih dan bawang merah ditumbuk lumat.
Sedikit ikan bilis
Suhun & fucuk yg telah direndam sehingga lembut dan dipotong kecil
1 senduk kicap kipas udang manis
Sedikit minyak

Cara memasak :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang dan cili kisar hingga baik bau.
2. Masukkan ikan bilis dan cili merah. Masukkan kicap dan didihkan sebentar.
3. Masukkan semua bhn yang telah digoreng juga suhun dan fucuk. Gaul sebati bahan-bahan dan masak sebentar.
* boleh juga tambahkan udang, hati & pedal ayam yang telah digoreng terlebih dahulu.



Tiada ulasan: