Sabtu, 20 Jun 2015

PUDING ROTI BERSOS KASTARD


Bahan-bahan :

Bahan A

2 cawan susu segar / full cream
8 keping roti

Bahan B
4 sudu makan gula kastor
2 sudu makan mentega
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
2 sudu makan kismis

Bahan C(Sos)
1 tin susu cair
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan gula kastor

Cara- caranya :
1. Koyakkan roti & susun rapat-rapat dalam loyang. Tuangkan susu dan biarkan 20 minit.
2. Gaul sebati Bahan B dengan menggunakan whisk. Tuang ke dalam loyang berisi roti tadi.
3. Panaskan oven 180'c. Bakar adunan 30-45 minit. Nak garing boleh bakar lebih lama.
4. Untuk sos, masak Bahan C dengan api yang kecil hingga agak pekat.
5. Puding roti ni sedap dimakan sejuk. Jadi, simpan puding dalam peti sejuk, bila nak makan baru potong dan tuang sos kastard di atasnya. Yummy...

Tiada ulasan: