Jumaat, 3 Jun 2016

CRUNCHY CARAMEL ALMOND @ BISKUT FLOURENTINE

Assalamualaikum dan salam bersiaran....hihi...














Nama biskut ni cam canggih je....macam nama orang pun ada.... tapi sebenarnya Flourentine tu nama tepung yang digunakan untuk menghasilkan biskut yang sangat crunchy ni...mewah sungguh dengan taburan kekacang yang mahal-mahal tu...memanglah sedapkan...sebab tu lah jgk harga cookies ni memanglah mahal ye sebab harga bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan cookies ni sememanglah mahal....so, kalau nak puas makan buat sendirilah ye...berbaloi dapat banyak.......
tapi..... kalau dah malas tu menguasai diri, sediakan duit , order je...
senang kan....
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung Florenta
200gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20gm bijan hitam/putih
- Timbang semua bahan guna penimbang. Penimbang digital lagi tepat.
* Bahan-bahan tu semua boleh dibeli di kedai bahan-bahan membuat kek & biskut ye terutamanya tepung tu memang takde dijual di kedai-kedai runcit atau di pasaraya besar sekalipun....harap maklum...
CARA-CARANYA :
1. Badam dan kuaci dibakar sebentar dalam oven pada suhu 160'c selama 5 minit. Jangan sampai hangit pulak ye.
2. Satukan semua bahan di dalam bekas. Gaul rata hingga semuanya bersalut sempurna.
3. Sediakan Loyang 14x14 inci dan alas loyang dengan 'baking paper'.
4. Panaskan oven pada suhu 160'c.
5. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan nipis.
6. Bakar selama 10 minit. Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan.
7. Biarkan sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara.
* Suhu oven bergantung pada jenis oven ye...Pandai-pandai adjust sendiri.
SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan: