Selasa, 5 Julai 2016

KEK BROWNIES NUTELLA

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan...



Ramadhan telah sampai ke penghujungnya... dan Syawal akan menjelma esok atau lusa... Bagaimana dengan persiapan raya ye... Dah beres ke belum?... Jadi untuk menambah koleksi hidangan raya tahun ni saya akan postkan resepi kek brownies nutella yang sangatlah mudah disediakan... Sedap pulak tu...




BAHAN-BAHAN :
310 gm coklat masakan
250 gm butter/marjerin
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur gred A
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
3 sudu makan serbuk koko
badam keping secukupnya
nutella





CARANYA :
1. Cairkan coklat masakan dan butter menggunakan double boiler. Biarkan sejuk sebentar.
2. Di dalam bekas lain pukul gula, telur dan esen vanilla hingga sebati. Guna senduk kayu/ whisk je.
3. Masukkan coklat masakan yang telah cair ke dalam adunan telur. Gaul sebati.
4. Masukkan pula tepung dan serbuk koko sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
5. Alas loyang 10x10 inci dengan baking paper dan biarkan lebih sedikit dari loyang untuk memudahkan kek  dikeluarkan.
6. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Tuang adunan kek ke dalam loyang dan ratakan. Taburkan badam keping.
7. Bakar adunan pada suhu 160'c selama 15 minit kemudian turunkan suhu 150'c dan bakar lagi selama 30 minit.
8. Bila kek dah masak, regangkan sedikit pintu oven dan biarkan kek di dalam oven selama 10 minit. Ini untuk memberikan kesan kedutan pada kek.
9. Biarkan kek sejuk. Potong kek menggunakan pisau.Masukkan nutella ke dalam piping beg dan hias kek brownies ikut citarasa sendiri ye.

Senang je kan....SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan: