Selasa, 6 Jun 2017

NASI LEMAK PANDAN

Assalamualaikum & salam 11 Ramadhan....




Dah petang-petang ni terfikir nak masak apa untuk juadah berbuka puasa nanti. Tetiba tekak ni berasa nak makan nasi lemak pandan. Bagi saya nasi lemak ni sedap di hidang dengan ayam goreng berempah dan sambal udang & kentang...memang sangat-sangat sedap... Jom sama-sama 'check it out' resepinya...




BAHAN-BAHAN:

NASI LEMAK PANDAN 
4 cawan beras
2 cawan air pandan (kisar 5 helai daun pandan dan 2 cawan air)
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
3 ulas bawang ros - hiris halus
1 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - potong nipis
1 sudu makan marjerin
1 helai daun pandan
1 batang serai

CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan cairkan marjerin. Tumis serai, pandan, bawang ros, bawang putih dan halia hingga naik bau. Tutup api.
2. Basuh beras dan masukkan ke dalam rice cooker. Masukkan santan, air daun pandan, air, garam dan sedikit pewarna hijau. 
3. Masukkan pula bahan yang telah ditumis tadi. Gaul rata dan masak nasi seperti biasa.


AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam - potong kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam halus
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu kecil serbuk sup
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 inci halia -tumbuk halus

CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan semua bahan. Perap lebih kurang 1/2 jam. Lebih lama lebih sedap.
2. Goreng hingga garing.




SAMBAL UDANG & KENTANG
20 ekor udang sederhana besar
200gm/ 2 cawan cili kisar
*6 ulas bawang ros
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
3 biji kentang - potong dadu
2 sudu kecil garam
6 sudu makan gula
1/2 cawan minyak untuk menumis
1 biji bawang holland - potong bulat
*blender bahan yang bertanda

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak.Tumis separuh daripada bawang besar hingga layu.
2. Masukkan pula bahan yang telah diblender. Masak sebentar.
3. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang dan gaul sebentar.
5. Masukkan garam, gula dan bawang holland.
6. Renehkan sambal dengan api kecil hingga benar-benar masak.

SELAMAT MENCUBA!!!




Tiada ulasan: