Selasa, 6 Jun 2017

TALAM KELADI

Assalamualaikum dan selamat petang...






Kuih talam keladi...penggemar kuih-kuih tradisonal bolehlah cuba ye...senang je...




LAPIS BAWAH
BAHAN-BAHANNYA:

keladi di potong dadu dan rebus hingga empuk

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam halus
1 cawan keladi (potong dadu dan rebus hingga empuk)
2 cawan santan pekat
2 cawan air

CARA-CARANYA:



1. Campur semua bahan kecuali keladi.
2. Gaul sebati dan blender bahan-bahan tersebut.
3. Jerang atas api dan masukkan keladi.
4. Masak hingga adunan pekat.



 5. Sapu sedikit minyak dan alas dengan plastik/kertas aluminium.




6. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus 20 minit.
7. Bila dah masak cakar sedikit permukaan kuih dengan garpu.


LAPIS ATAS
BAHAN-BAHANNYA:
2 cawan tepung gandum
4 sudu makan tepung beras
4 sudu makan tepung jagung
1 cawan gula
2 cawan santan pekat
2 cawan air
Sedikit perasa keladi

Sedikit pewarna ungu

CARA-CARANYA:


1. Gaul sebati dan blender semua bahan.
2. Masak sebentar lebih kurang 5 minit.



3. Tuang ke atas lapisan yang telah dikukus tadi.
4. Kukus lagi 30 minit.




5. Biarkan sejuk barulah dipotong.


SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan: