Selasa, 6 Jun 2017

PUDING KOKTAIL

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan...



Dessert yang mudah disediakan. Sedap dimakan sejuk-sejuk...


satu adunan boleh dapat 2 bekas besar


BAHAN-BAHAN:

30gm serbuk agar-agar
10 cawan air
* 1 1/2 cawan gula
* 4 sudu makan tepung kastard
* 2 biji telur
* 1 tin susu cair
*secubit garam
* blender sebati bahan yang bertanda
1 tin buah koktail - asingkan air dan isinya



comel je boh dalam bekas kecik-kecik

CARA MEMASAK:
1. Masak air dan serbuk agar-agar hingga larut.
2. Masukkan pula air koktail dan bahan yang telah diblender.
3. Masak hingga mendidih. Masukkan separuh daripada koktail dan gaul sebati. Tutup api.
4. Tuang di dalam bekas.
5. Biarkan separa beku barulah tabur buah koktail di atasnya.
6. Simpan di dalam peti sejuk.


SELAMAT MENCUBA!!!

NASI LEMAK PANDAN

Assalamualaikum & salam 11 Ramadhan....




Dah petang-petang ni terfikir nak masak apa untuk juadah berbuka puasa nanti. Tetiba tekak ni berasa nak makan nasi lemak pandan. Bagi saya nasi lemak ni sedap di hidang dengan ayam goreng berempah dan sambal udang & kentang...memang sangat-sangat sedap... Jom sama-sama 'check it out' resepinya...




BAHAN-BAHAN:

NASI LEMAK PANDAN 
4 cawan beras
2 cawan air pandan (kisar 5 helai daun pandan dan 2 cawan air)
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
3 ulas bawang ros - hiris halus
1 ulas bawang putih - hiris halus
1 inci halia - potong nipis
1 sudu makan marjerin
1 helai daun pandan
1 batang serai

CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali dan cairkan marjerin. Tumis serai, pandan, bawang ros, bawang putih dan halia hingga naik bau. Tutup api.
2. Basuh beras dan masukkan ke dalam rice cooker. Masukkan santan, air daun pandan, air, garam dan sedikit pewarna hijau. 
3. Masukkan pula bahan yang telah ditumis tadi. Gaul rata dan masak nasi seperti biasa.


AYAM GORENG BEREMPAH
1 ekor ayam - potong kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu makan serbuk cili
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam halus
1 sudu makan serbuk kari
1 sudu kecil serbuk sup
3 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 inci halia -tumbuk halus

CARA MEMASAK:
1. Gaul ayam dengan semua bahan. Perap lebih kurang 1/2 jam. Lebih lama lebih sedap.
2. Goreng hingga garing.




SAMBAL UDANG & KENTANG
20 ekor udang sederhana besar
200gm/ 2 cawan cili kisar
*6 ulas bawang ros
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci belacan
3 biji kentang - potong dadu
2 sudu kecil garam
6 sudu makan gula
1/2 cawan minyak untuk menumis
1 biji bawang holland - potong bulat
*blender bahan yang bertanda

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak.Tumis separuh daripada bawang besar hingga layu.
2. Masukkan pula bahan yang telah diblender. Masak sebentar.
3. Kemudian, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan udang dan gaul sebentar.
5. Masukkan garam, gula dan bawang holland.
6. Renehkan sambal dengan api kecil hingga benar-benar masak.

SELAMAT MENCUBA!!!




Isnin, 5 Jun 2017

TOMYAM AYAM PEDAS DAN LIKAT...MEMANG SEDAP ....

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan....




Tak nak bercakap banyak-banyaklah...terus 'straight to the point' ye...Hari ni nak kongsi resepi tomyam yang telah saya cuba dan memang sedap...selama ni tercari-cari juga resepi tomyam yang memang sedap macam tomyam kat kedai-kedai orang patani masak tapi tak pernah sama...tp resepi yang satu ni saya telah cuba masak dan memang memuaskan hati...sebijik kat kedai makan siam...rupanya,rahsia tomyam yang sedap adalah dengan penggunaan pes cili & rempah tomyam juga cara penyediaannya...alhamdulillah menepati citarasa...jadi, bila nak masak tomyam terpaksa belek balik buka catatan resepi....Bagi mengelakkan resepi tak hilang, makanya hari ni saya terajin nak mengupdate resepi tomyam yang sedap kat blog ni...untuk tujuan rujukan diri sendiri dan sesiapa saja yang minat memasak...kalau tak sedap kat tekak orang lain tak tahulah ye..tapi bagi tekak saya dan my family memang sedap...so, selamat mencuba ye...

Bahan-bahan:


Guna pes cili&tomyam seperti di dalam gambar barulah tomyam sedap....

1 sudu makan minyak masak
3 ulas bawang putih -ketuk
1 inci halia - ketuk
1/2 inci lengkuas-ketuk
2 batang serai-ketuk
1 sudu makan pes cili
2 sudu makan rempah tomyam
2 biji tomato (sebiji belah 4, sebiji lagi blender dengan sedikit air)
1/2 ekor ayam- cincang kecil
sedikit carot
1 labu bawang besar-potong 4
5 biji lada kecil - belah 2 memanjang
3 helai daun limau purut
air secukupnya (nak pekat boh air sikit je)
1 sudu makan air limau nipis
1 sudu makan susu pekat
2 sudu kecil garam halus
bahan perasa secukupnya

CARA-CARANYA:



1. Panaskan minyak. Tumis sebentar bawang putih, halia, lengkuas dan serai.




2. Masukkan pula pes cili dan rempah tomyam. Tumis hingga naik minyak.





3. Kemudian masukkan tomato yang telah diblender dan tambah sedikit air. 






4. Apabila telah mendidih, masukkan ayam dan masak sebentar.







5. Masukkan bawang, daun limau purut, carot dan lada.
6. Bila carot dah lembut, masukkan pula tomato.






7. Masukkan garam, bahan perasa dan air limau nipis.
8. Akhir sekali, masukkan susu pekat dan biarkan mendidih sebentar.
9. Bolehlah dihidang. Memang pedas, likat dan sedap. Tak percaya, cubalah masak sendiri ye.

SELAMAT MENCUBA...

Khamis, 13 April 2017

SIMPLE PIZZA tersangatlah meletop sedapnya...



Assalamualaikum...resepi pizza yang tersangatlah mudah...simple tapi memang sedap...budak-budak memang suka. Tak caya try buat bagi anak-anak makan mesti diorang kata lebih sedap dari pizza hut & domino...hahaha...kalau macam ni punya simple pun malas nak buat tak tahulah nak kata apa...jom tengok bahan & cara buatnya kat bawah ye...







                                                                                 Bahan-bahan
  
Roti paratha/canai frozen
                        Sos spagetti/tomato
                           Sosej/crab stick
                           Keju mozzarella

Caranya:
Sapukan rata sos tomato di atas roti canai.
Susun potongan sosej/crab stick.
Taburkan parutan keju mozarella.
Bakar hingga keju mencair.

Senang & sedap...

Selamat mencuba!!!

Selasa, 20 Disember 2016

GULAI AYAM DAN REBUNG


Assalamualaikum & salam 1 Malaysia



Dah berbulan tak mengupdate resepi….busy sangat dengan  kerja sampai tak sempat….hari ni tetiba sampai seru pulak nak mengupdate…jom buat gulai rebung campur ayam…resepi untuk hari ni…


BAHAN-BAHAN :

½ ekor ayam potong cincang

1 mangkuk kecil rebung madu yang telah direbus lembut

2 mangkuk santan (daripada 2 biji kelapa)

Rempah sekawan

2 biji bawang besar – hiris halus

2 ulas bawang putih – hiris halus

Daun kari secukupnya

1 peket rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)

*Segenggam lada kering – celur dengan air panas

*2 biji bawang besar

*4 ulas bawang putih

*Sedikit ikan bilis

*3 keping asam keping

* blender hingga lumat

Sedikit minyak untuk menumis

2 sudu makan kerisik

Garam & gula secukupnya


CARANYA :

1.       Panaskan sedikit minyak. Tumis rempah sekawan, bawang yang telah dihiris dan daun kari.

2.       Masukkan pula bahan yang dikisar dan tumis hingga naik bau.

3.       Kemudian, masukkan pes kari dan tumis hingga terbit minyak.

4.       Masukkan ayam dan gaul sebati. Masak sebentar.

5.       Masukkan santan, kerisik, asam keping, garam & gula.

6.       Masukkan rebung dan biar gulai mereneh dengan api kecil hingga sebati.  Masak gulai hingga pecah minyak lebih kurang 30 minit.

7.       Hidang bersama ikan masin goreng, telur masin, sambal belacan dan ulam-ulaman…Fuh!!! Memang meletop….

Isnin, 19 Disember 2016

KEK COKLAT CHEESE BERHANTU

Assalamualaikum...







Nama kek macam seram je...berhantu tu... Hakikatnya mungkin kerana kesedapannya...peminat coklat dan cheese mesti suka kek-kek macam ni...


Kek ni pernah viral...pakat2 try buat dan byk versi...saya lebih suka resepi yang mudah...inshaAllah kalau ikut step2 ni mesti menjadi...




Step 1
Kek coklat
Bahan-bahan
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor- xsuka manis boleh kurangkan 1/2 cawan
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
# masak semua bahan di atas hingga sebati. Biarkan sejuk.
2 biji telur gred A - pukul sedikit guna whisk. Masukkan telur ke dalam adunan yang telah sejuk tadi. Gaul rata.
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
# ayak dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi. Gaul sebati.
#masukkan ke dalam bekas dan kukus 20 minit. Biarkan kek sejuk. Potong kek 2 bahagian.Barulah buat step 2.


Step 2
Lapis cheese
250gm cream cheese
3 sudu makan susu pekat
2 cawan uht whipping cream
# putar cream cheese dan susu pekat hingga kembang. Masukkan pula whipping cream dan putar hingga kental. Jangan terlebih putar nanti jadi cair. Masukkan ke dalam piping bag dan picit rata ke atas lapisan kek coklat tadi. Lapiskan dengan satu lagi bahagian kek coklat. Simpan dalam freezer 30 minit.


Step 3
Topping coklat
250gm dark chocolate
1 sudu makan nutella
1 sudu makan unsalted butter
1 cawan uht whipping cream
# Masukkan coklat,nutella & butter ke dalam bekas. Panaskan whipping cream hingga mendidih. Tuang ke dalam bekas berisi coklat tadi dan gaul hingga cair sepenuhnya. Biarkan sejuk sebentar. Tuang topping ke atas lapisan kek coklat.

Step 4
Lapis dengan cheese.

Step 5
Ambil 3 sudu adunan cheese dan tambah dengan 1 sudu topping coklat tadi. Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan ke atas lapisan cheese td. Lorekkan sedikit ikut kreativiti sendiri.

Cara melapis
1. Kek coklat
2. Cheese
3. Kek coklat
4. Topping coklat
5. Hiasan
Siap!!! Simpan dalam peti sejuk dalam sejam pastu bolehlah makan...

Tengok pun dan leceh kan...sebab tu jangan complaint kalau orang jual mahal...dahlah bahan-bahannya mahal...sendiri mau ingatlah...nak murah try beli barang sendiri pastu buat sendiri..tgk murah ke mahal...hahaha...luah perasaan nampak...bukan pe ada orang nak kek murah tapi nak sedap...huhu....guna barang kualiti mahallah cik kak oii...dgn cream cheese,butter,whipping cream, dark coklat lah....bukan baker2 nak cekik darah tapi sebab harga barang2 kek dah mahal terpaksa ikut harga yang sesuailah ye...

Jumaat, 19 Ogos 2016

BINGKA KELADI tersangatlah sedap

Assalamualaikum dan salam pagi Jumaat...






 

Bingka ni dah buat 2 minggu lepas tapi hari ni baru berkesempatan nak share hari ni...Cerita bingka keladi ni bermula apabila 2 minggu lepas ada rakan sekerja bagi keladi yang dah siap kupas lagi....terima kasih bebanyak ye...banyak jugaklah...jadi,separuh saya buat talam keladi dan separuh lagi saya buat bingka keladi dan kek kastard keladi...

Sebenarnya first time buat bingka keladi ni...takut juga tak jadi so, untuk permulaan saya try buat loyang 9 inci je...Alhamdulillah, bila bawa ke tempat kerja, kawan-kawan semua kata sedap so, untuk kali ke-2nya saya buat adunan lebih banyak dan dapatlah seloyang 12 inci...ambik kau...Alhamdulillah sekejap je licin....

Bila dua kali buat menjadi, saya abadikan resepi ni kat sini ye...kot2lah lepas ni ada keladi kan boleh buat lagi....Untuk peminat bingka boleh cuba resepi ni InshaAllah menjadi...




BAHAN-BAHAN:

Keladi - potong dadu & rebus hingga empuk. Sukat dan ambil 2 cawan sahaja
3 biji telur
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan marjerin
1 sudu kecil pewarna purple
1 sudu kecil perisa keladi
sedikit bijan





CARA-CARANYA:
1. Panaskan oven 200'c.
2. Blender semua bahan kecuali bijan hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit marjerin. Taburkan bijan di atas permukaan adunan.
4. Bakar satu jam api atas bawah.
5. Untuk adunan loyang 12 inci, saya gandakan adunan dan bakar selama
1 jam 15 minit api atas bawah.
6. Sejukkan dan bolehlah dipotong menggunakan pisau plastik.


SELAMAT MENCUBA!!!