Sabtu, 4 April 2020

SAYUR AIR IKAN KEMBUNG

Assalamualaikum dan salam sabtu...

SAYUR AIR IKAN KEMBUNG


Kat Kedah ni orang panggil sayur air ikan termenung....ikan kembung kat sini panggil ikan termenung....sayur air ikan ni nama lainnya masak singgang ataupun asam rebus...Menu paling mudah nak masak...rebus-rebus,campak-campak siap...makan dengan nasi panas-panas,air belacan,ulam,sayur celur dengan ikan goreng...alahai nikmatnya...


Hirup kuah macam tu jer pun sedap....slurp...slurp...

Jom kita tengok resepinya:

6 ekor ikan kembung- siang dan cuci bersih
1 biji bawang besar- hiris nipis
3 ulas bawang putih-ketuk
3 batang serai-ketuk
1 inci halia-ketuk
1 inci lengkuas-ketuk
3 keping asam keping
2 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu kecil garam halus
Air secukupnya


Cara memasak:
1. Masukkan air dalam periuk.Masukkan Semua bahan kecuali ikan.Biarkan mendidih.
2. Kemudian,masukkan ikan dan didihkan lagi lebih kurang 10 minit.
3. Sedia untuk dihidang.

Air belacan

AIR BELACAN
1 inci belacan
Cili padi dicincang
Sedikit perahan limau nipis
1 ulas bawang merah dicincang
Air suam secukupnya
# Campur semua bahan.Picit-picitkan cili dan belacan hingga sebati.
# Gaul sebati dan sedia untuk dihidang.
# Nak lagi sedap campurkan sedikit air rebusan sayur ikan dan sedikit isi ikan rebus tadi.


SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋

Tiada ulasan: