SAYUR AIR IKAN KEMBUNG |
Kat Kedah ni orang panggil sayur air ikan termenung....ikan kembung kat sini panggil ikan termenung....sayur air ikan ni nama lainnya masak singgang ataupun asam rebus...Menu paling mudah nak masak...rebus-rebus,campak-campak siap...makan dengan nasi panas-panas,air belacan,ulam,sayur celur dengan ikan goreng...alahai nikmatnya...
Hirup kuah macam tu jer pun sedap....slurp...slurp... |
Jom kita tengok resepinya:
6 ekor ikan kembung- siang dan cuci bersih
1 biji bawang besar- hiris nipis
3 ulas bawang putih-ketuk
3 batang serai-ketuk
1 inci halia-ketuk
1 inci lengkuas-ketuk
3 keping asam keping
2 sudu kecil serbuk kunyit
3 sudu kecil garam halus
Air secukupnya
Cara memasak:
1. Masukkan air dalam periuk.Masukkan Semua bahan kecuali ikan.Biarkan mendidih.
2. Kemudian,masukkan ikan dan didihkan lagi lebih kurang 10 minit.
3. Sedia untuk dihidang.
Air belacan |
AIR BELACAN
1 inci belacan
Cili padi dicincang
Sedikit perahan limau nipis
1 ulas bawang merah dicincang
Air suam secukupnya
# Campur semua bahan.Picit-picitkan cili dan belacan hingga sebati.
# Gaul sebati dan sedia untuk dihidang.
# Nak lagi sedap campurkan sedikit air rebusan sayur ikan dan sedikit isi ikan rebus tadi.
SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan