Isnin, 19 Disember 2016

KEK COKLAT CHEESE BERHANTU

Assalamualaikum...







Nama kek macam seram je...berhantu tu... Hakikatnya mungkin kerana kesedapannya...peminat coklat dan cheese mesti suka kek-kek macam ni...


Kek ni pernah viral...pakat2 try buat dan byk versi...saya lebih suka resepi yang mudah...inshaAllah kalau ikut step2 ni mesti menjadi...




Step 1
Kek coklat
Bahan-bahan
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula kastor- xsuka manis boleh kurangkan 1/2 cawan
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
# masak semua bahan di atas hingga sebati. Biarkan sejuk.
2 biji telur gred A - pukul sedikit guna whisk. Masukkan telur ke dalam adunan yang telah sejuk tadi. Gaul rata.
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
# ayak dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi. Gaul sebati.
#masukkan ke dalam bekas dan kukus 20 minit. Biarkan kek sejuk. Potong kek 2 bahagian.Barulah buat step 2.


Step 2
Lapis cheese
250gm cream cheese
3 sudu makan susu pekat
2 cawan uht whipping cream
# putar cream cheese dan susu pekat hingga kembang. Masukkan pula whipping cream dan putar hingga kental. Jangan terlebih putar nanti jadi cair. Masukkan ke dalam piping bag dan picit rata ke atas lapisan kek coklat tadi. Lapiskan dengan satu lagi bahagian kek coklat. Simpan dalam freezer 30 minit.


Step 3
Topping coklat
250gm dark chocolate
1 sudu makan nutella
1 sudu makan unsalted butter
1 cawan uht whipping cream
# Masukkan coklat,nutella & butter ke dalam bekas. Panaskan whipping cream hingga mendidih. Tuang ke dalam bekas berisi coklat tadi dan gaul hingga cair sepenuhnya. Biarkan sejuk sebentar. Tuang topping ke atas lapisan kek coklat.

Step 4
Lapis dengan cheese.

Step 5
Ambil 3 sudu adunan cheese dan tambah dengan 1 sudu topping coklat tadi. Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan ke atas lapisan cheese td. Lorekkan sedikit ikut kreativiti sendiri.

Cara melapis
1. Kek coklat
2. Cheese
3. Kek coklat
4. Topping coklat
5. Hiasan
Siap!!! Simpan dalam peti sejuk dalam sejam pastu bolehlah makan...

Tengok pun dan leceh kan...sebab tu jangan complaint kalau orang jual mahal...dahlah bahan-bahannya mahal...sendiri mau ingatlah...nak murah try beli barang sendiri pastu buat sendiri..tgk murah ke mahal...hahaha...luah perasaan nampak...bukan pe ada orang nak kek murah tapi nak sedap...huhu....guna barang kualiti mahallah cik kak oii...dgn cream cheese,butter,whipping cream, dark coklat lah....bukan baker2 nak cekik darah tapi sebab harga barang2 kek dah mahal terpaksa ikut harga yang sesuailah ye...

Jumaat, 19 Ogos 2016

BINGKA KELADI tersangatlah sedap

Assalamualaikum dan salam pagi Jumaat...






 

Bingka ni dah buat 2 minggu lepas tapi hari ni baru berkesempatan nak share hari ni...Cerita bingka keladi ni bermula apabila 2 minggu lepas ada rakan sekerja bagi keladi yang dah siap kupas lagi....terima kasih bebanyak ye...banyak jugaklah...jadi,separuh saya buat talam keladi dan separuh lagi saya buat bingka keladi dan kek kastard keladi...

Sebenarnya first time buat bingka keladi ni...takut juga tak jadi so, untuk permulaan saya try buat loyang 9 inci je...Alhamdulillah, bila bawa ke tempat kerja, kawan-kawan semua kata sedap so, untuk kali ke-2nya saya buat adunan lebih banyak dan dapatlah seloyang 12 inci...ambik kau...Alhamdulillah sekejap je licin....

Bila dua kali buat menjadi, saya abadikan resepi ni kat sini ye...kot2lah lepas ni ada keladi kan boleh buat lagi....Untuk peminat bingka boleh cuba resepi ni InshaAllah menjadi...




BAHAN-BAHAN:

Keladi - potong dadu & rebus hingga empuk. Sukat dan ambil 2 cawan sahaja
3 biji telur
2 cawan santan pekat
1 cawan air
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu makan marjerin
1 sudu kecil pewarna purple
1 sudu kecil perisa keladi
sedikit bijan





CARA-CARANYA:
1. Panaskan oven 200'c.
2. Blender semua bahan kecuali bijan hingga sebati.
3. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit marjerin. Taburkan bijan di atas permukaan adunan.
4. Bakar satu jam api atas bawah.
5. Untuk adunan loyang 12 inci, saya gandakan adunan dan bakar selama
1 jam 15 minit api atas bawah.
6. Sejukkan dan bolehlah dipotong menggunakan pisau plastik.


SELAMAT MENCUBA!!!



BIHUN GORENG MARVELLOUS

Assalamualaikum dan selamat pagi...







Jom masak bihun goreng....Sesuai untuk santapan sarapan pagi dan makan malam...




BAHAN-BAHAN:

1 bungkus bihun (350-450gm)-(rendam hingga lembut)-saya selalu guna jenama FAIZA & JASMINE
1 hingga 1/2 cawan cili kisar- tak suka pedas boleh kurangkan
*6 biji bawang kecil/ 2 biji bawang besar
*5 ulas bawang putih
1 ketul dada ayam - potong nipis
10 ekor udang -saya kupas kulit senang nak makan nanti
10 biji fishball - potong nipis
3 keping fishcake- potong nipis
1 pokok sawi - potong
2 sudu kecil garam halus
1 senduk kicap manis
2 sudu makan gula
sedikit serbuk perasa
*kisar dengan sedikit air
1/2 cawan minyak


CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pula cili kisar dan tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan kicap,gula, garam dan serbuk perasa.
4. Masukkan ayam dan biarkan ayam masak sebentar.
5. Masukkan pula udang,fishball dan fishcake.Biarkan sebentar.
6. Masukkan sawi dan biar masak sebentar.
7. Akhir sekali, masukkan bihun dan gaul rata. Masak hingga bihun benar-benar sebati dan lembut.


SELAMAT MENCUBA!!!




NASI LEMAK SAMBAL SOTONG SUPER SEDAP

Assalamualaikum dan salam Jumaat...






Hari ni saya nak share resepi nasi lemak sambal sotong untuk  santapan breakfast hari ni....Resepi yang sangat simple tapi memang sedap....

Untuk resepi nasi lemak boleh lihat di SINI....cuma kat sini saya nak share resepi sambal sotongnya je...
Petua nak menghasilkan sambal tumis yang sedap mestilah tumis dengan minyak yang banyak, dengan api yang kecil hingga cili kisar betul-betul masak barulah sambal yang terhasil tahan lama dan sedap...

Bagi saya, sambal tumis yang sedap ialah yang pedas & manis. Tapi terpulanglah pada citarasa individu ye...

Jom intai resepinya :



BAHAN-BAHAN:

200gm cili kisar/ 2 cawan
*3 biji buah keras
*10 ulas bawang merah(bawang ros)
*6 ulas bawang putih
8 sudu makan gula/4 senduk kayu(leper)
2 sudu kecil(kfc) garam halus
2 bji bawang besar -hiris halus
1 sudu makan knorr pasti sedap
sedikit ajinomoto
2 biji kentang - potong kecil
6 ekor sotong -sederhana besar(potong bulat)
* blender dengan sedikit air
1 cawan minyak masak



CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak masak. Tumis separuh bawang besar yang telah dihiris hingga naik bau.
2. Masukkan bahan yang telah diblender. Masak sebentar.
3. Masukkan pula cili kisar dan kentang. Masak dengan api kecil hingga pecah minyak.
4. Masukkan semua bahan perasa. Gaul rata.
5. Akhir sekali, masukkan sotong yang telah dipotong dan separuh lagi bawang besar. Masak hingga sotong benar-benar masak. Jangan masak sotong lama sangat nanti liat.
6. Hidangkan bersama nasi lemak,telur mata  dan hirisan timun.
Fuhh!!! Yummy!!!


SELAMAT MENCUBA!!!


Jumaat, 15 Julai 2016

SALE SEMPENA AIDILFIRTI

SEMPENA HARI RAYA AIDILFIRTI, FIEZA DELIGHTS menawarkan potongan harga sebanyak 50% untuk produknya RM30 dan ke atas....


TEMPAHAN dibuka mulai hari ni untuk pelanggan sekitar BALING & sekitar SUNGAI PETANI sahaja....


Sebarang tempahan boleh wassup/ sms 013-5148444


Promosi selama sebulan  sahaja dan berakhir 6 OGOS 2016...


CEPAT! CEPAT ! CEPAT!

Selasa, 5 Julai 2016

KEK LAPIS STRAWBERRY COKLAT RICE

Assalamualaikum dan salam Ramadhan....







Asyik kek lapis je....yelah resepi ni lama dah terperap dalam buku resepi kesayangan cuma nak berkesempatan nak share...tapi sebab mood terajin tu dah datang share teruslah ye....bukan apa...kot2 ada yang teringin nak buat sendiri kan... Sebenarnya resepi ni saya gunakan untuk tempahan kek lapis saya...resepi asal kek lapis biasanya menggunakan jumlah telur, gula & susu pekat yang banyak tapi...orang kata boleh potong kaki....jadi,untuk resepi ni saya ubahsuai sukatannya supaya tidaklah terlalu manis dan melekat pada anak tekak...










BAHAN-BAHAN :
450gm butter/12 sudu makan
1 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu makan ovalette
6 biji telur gred A
1 cawan serbuk biskut marie-saya kisar 20 keeping biskut marie saiz besar dan tapis
2 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
200gm strawberry filling/jem strawberry
coklat rice secukupnya
sedikit pewarna merah jambu


CARANYA :
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang,
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul hinga sebati.
3. Masukkan pula ovalette dan esen vanilla. Pukul lagi hingga kembang.
4. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung gandum dan serbuk biskut marie sedikit demi sedikit dan gaul rata menggunakan senduk kayu.


Satu adunan biarkan plain

                                         
                                         
Satu adunan lagi tambah strawberry filling & sedikit pewarna pink
Gaul rata jem dan pewarna merah jambu



6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian diwarnakan dengan merah jambu dan dimasukkan strawberry filling. Gaul rata.
7. Tuangkan 2 senduk nasi/6 sudu makan adunan plain dan bakar 200'c api atas bawah selama 8 minit.



8. Lapiskan pula dengan adunan strawberry dan taburkan rata coklat rice. Bakar lagi adunan selama 8 minit api atas sahaja. Langkah ini diulang hingga adunan habis. Lapisan terakhir bakar pada 140'c selama 20 minit lagi. 5 minit lagi api atas bawah.






Setiap kali lapisan kek siap dibakar kek perlu ditekan supaya tiada lapisan udara dan permukaan kek rata. 





Kek setelah diterbalikkn


9. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk.


Balut kek dengan plastik supaya kek sentiasa moist.... 


SELAMAT MENCUBA!!!

KEK BROWNIES NUTELLA

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan...



Ramadhan telah sampai ke penghujungnya... dan Syawal akan menjelma esok atau lusa... Bagaimana dengan persiapan raya ye... Dah beres ke belum?... Jadi untuk menambah koleksi hidangan raya tahun ni saya akan postkan resepi kek brownies nutella yang sangatlah mudah disediakan... Sedap pulak tu...




BAHAN-BAHAN :
310 gm coklat masakan
250 gm butter/marjerin
1 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
4 biji telur gred A
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
3 sudu makan serbuk koko
badam keping secukupnya
nutella





CARANYA :
1. Cairkan coklat masakan dan butter menggunakan double boiler. Biarkan sejuk sebentar.
2. Di dalam bekas lain pukul gula, telur dan esen vanilla hingga sebati. Guna senduk kayu/ whisk je.
3. Masukkan coklat masakan yang telah cair ke dalam adunan telur. Gaul sebati.
4. Masukkan pula tepung dan serbuk koko sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
5. Alas loyang 10x10 inci dengan baking paper dan biarkan lebih sedikit dari loyang untuk memudahkan kek  dikeluarkan.
6. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Tuang adunan kek ke dalam loyang dan ratakan. Taburkan badam keping.
7. Bakar adunan pada suhu 160'c selama 15 minit kemudian turunkan suhu 150'c dan bakar lagi selama 30 minit.
8. Bila kek dah masak, regangkan sedikit pintu oven dan biarkan kek di dalam oven selama 10 minit. Ini untuk memberikan kesan kedutan pada kek.
9. Biarkan kek sejuk. Potong kek menggunakan pisau.Masukkan nutella ke dalam piping beg dan hias kek brownies ikut citarasa sendiri ye.

Senang je kan....SELAMAT MENCUBA!!!