Sabtu, 15 September 2018

VIETNAMESE ROLLS Iza style

Assalamualaikum & Salam  sejahtera....



Alahai ...Lamanya  tak  update blog...huhu ...mok  cik  super duper  busylah ...

Malam  ni  menyempatkan diri meng'update' resepi  popia  ala2 vietnam .. Hihi . .Senang  sangat . .Rajin  ke  tidak  je ..


Bahan-bahan :
Rice paper(saya beli  kat  TESCO)
Udang (buang  kulit  & usus)
Fillet ketam
Suhun
Timun  jepun -potong kecil
Daun  salad 

* udang, fillet ketam  & suhun -celup sekejap


Cara-caranya :
1. Ambil  sekeping rice paper & celup  air sekejap.Jangan lama-lama nanti  lembek  susah  nak  gulung .
2. Susun  sayur ,udang, filler  ketam  & suhun .
3. Gulung  macam  popia.


Utk  sos  saya  guna  sos  cili  Thai jenama Life, tambah  sikit  air panas  bagi  cair-cair sikit . Tabur  sikit  bijan  yang   telah disangai. Kalau suka  boleh  tabur  daun  ketumbar yang telah  dicincang  halus...Saya tak  suka...jadi tak  bubuh ..

Senang  sangat  kan ??? Yang tengah diet tu  bolehlah cuba  ye...makan 2 rolls pun dah  kenyang .. Huhu ...eats clean namanya ..

SELAMAT MENCUBA!!!


Sabtu, 23 Jun 2018

SEMPERIT SUSU BUNGA PINK

Assalamualaikum & salam syawal ke-9...


Hari ni nak post resepi biskut semperit susu yang hasilnya sangatlah cute miut comel lote...nak makan pun rasa sayang...
Sebelum ni saya dah post semperit susu menggunakan buttercup tapi resepi kali ni menggunakan marjerin pelangi...hasilnya sedap jugak tapi memang ler yang guna butter lebih sedap sebab tu harganya mahal...lepas ni boleh try  dengan unsalted butter/ butter jenama lain pulak....tapi guna marjerin pun sedap jugak...tak caya cubalah...


Tips buat biskut semperit tak nak bagi kembang semasa dibakar salah satunya jangan sebatikan bahan guna mixer....just gaul-gaul sebati dengan senduk kayu je...pastu biarkan biskut yang telah diterap lebih kurang 1/2 jam sebelum dibakar...ala...paling senang terap semua adunan sampai habis baru bakar...hasilnya memang tak mengecewakan...

Bahan-bahan:
250gm marjerin pelangi
3/4 cawan susu pekat
Sedikit esen vanilla
400gm tepung jagung
Sedikit pewarna pink & hijau
Coklat chips untuk hiasan

Caranya:
1. Gaul sebati marjerin,susu pekat & esen vanilla. Guna senduk kayu je.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga tak melekat pada tangan. Adunan sedikit lembut ye sbb mudah terap guna acuan semperit nanti.Kalau lembik sangat tambah tepung.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Bubuh pewarna pink & hijau.
4. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin. Terap doh hijau menggunakan acuan semperit pecah lapan utk daun.

5. Seterusnya terap doh pink utk bunga menggunakan acuan pecah 15. Buat hingga habis. Hias dengan coklat chips.




6. Panaskan oven pada suhu 170'c selama 10 minit.


7. Bakar selama 25 minit.



8. Biarkan sejuk barulah simpan dalam balang/telap.


Acuan pecah 8 utk daun hijau & acuan pecah 15 utk bunga pink


SELAMAT MENCUBA!!!

# suhu oven & masa membakar ikut oven masing2 ye...



Selasa, 12 Jun 2018

SEMPERIT SUSU

SEMPERIT SUSU suder duper rangup 'iza style'

Alhamdulillah....3 bahan je diperlukan untuk menghasilkan biskut ini...rangup,lemak2 manis,masin skit...sbb penggunaan salted butter...sesiapa yang tak suka masin boleh guna butter unsalted...
Sebab apa saya suka guna resepi ni sbb penggunaan bahan yang sangat mudah,adunan lembut mudah dicetak & hasil sebelum & selepas yang kekal cantik...yang lebih penting rasanya yang sedap...rangup & cair di mulut...
Biskut wajib setiap kali hari raya...





Bahan-bahan:
1 ketul buttercup
3/4 cawan susu pekat- tak suka manis boleh kurangkan
400gm tepung jagung


Caranya:
Sebatikan butter & susu pekat.Guna senduk kayu je...Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati.
Terap semperit menggunakan acuan pecah 15.
Bakar 170'c selama 20 minit.
Biarkan betul-betul sejuk & simpan di dalam bekas kedap udara.

# Kalau tak jadi jangan salahkan resepi ye...InshaAllah jadi sebab saya dah gunakan resepi ni bertahun-tahun berniaga.

SELAMAT MENCUBA!!!


Khamis, 1 Mac 2018

ROTI JALA SIMPLY DELICIOUS

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Lama tak menjala roti...salah satu sebab rakyat kat rumah dah berkurang...tukang makan takde jadinya semangat menjala roti pun kureng...tapi bila si bujang balik asrama dan request nak makan roti jala yang ibu masak, rasa terharu pulak....katanya rindu roti jala ibu, makan kat asrama tak puas dan sesedap yang ibu masak katanya....hmmmm.... ibu dengar ke sebak rasa automatik terus niat nak buat...
Maka, esoknya terjadilah roti jala...puas hati tgk anak makan...

ROTI JALA
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 cawan air
1 sudu teh garam halus
Sedikit pewarna kuning

# blender semua bahan. Tapis dan masukkan dalam botol roti jala.Pastu menjalalah atas kuali non stick ye...

KUAH KARI AYAM
1/2 ekor ayam- potong kecil
10 biji bawang merah- blender
5 ulas bawang putih- blender
1 sudu makan cili kisar
1 peket rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air dan jadikan pes
1 cawan santan
4 biji kentang - potong kecil
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Caranya:
1.Panaskan minyak.Tumis bahan yang diblender hingga naik bau.
2. Masukkan pula cili kisar & tumis lagi.
3. Masukkan pula pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam. Gaul & masak sebentar.
5. Tambah air, kentang. Masak hingga empuk.
6. Masukkan santan & garam secukupnya.
7. Biar hingga santan betul-betul masak.
8. Tutup api dan hidang bersama roti jala.

SELAMAT MENCUBA!!!

Jumaat, 23 Februari 2018

SUP DAGING SIMPLE (iza style)

Assalamualaikum...
Salam Jumaat...Hari ni nak kongsi resepi sup daging yang sangat simple dan sedap...kenapa bubuh 'iza style'? Nama panggilan saya jugak tu...ada orang panggil fiza,fizz,jaja,noha,ja,zah & iza...
Jom jenguk resepinya...



SUP DAGING
1 kg daging lembu tetel
10 ulas bawang merah-tumbuk
5 ulas bawang putih-tumbuk
1 inci halia- hiris
Rempah sekawan
Carot - potong kecil
3 biji kentang -potong 4
Daun sup- potong
5 ulas bawang merah- hiris nipis dan goreng garing
Sedikit minyak masak
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Sup bunjut

CARANYA:
1. Panaskan minyak.Tumis rempah sekawan,halia & bawang yang ditumbuk hingga wangi.
2. Masukkan daging & gaul sebati.
3. Tambah air secukupnya.Masukkan pula sup bunjut,carot dan kentang.
4. Biarkan mendidih hingga daging empuk. Masukkn garam dan lada sulah.
5. Tutup api dan masukkan bawang goreng & daun sup.
6. Sedia untuk dihidang.

SAMBAL KICAP
20 biji cili padi hijau
3 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
Sedikit air
# Blend/ tumbuk lada & bawang putih. Masukkan kicap dan gaul sebati.
Hidang bersama-sama sup daging tetel & nasi putih panas...Fuh!!! Terangkat!!!

SELAMAT MENCUBA!!!

Rabu, 14 Jun 2017

BINGKA PANDAN TANPA TELUR

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan....







Hari ni saya nak berkongsi resepi kuih bingka pandan tanpa guna telur....resepi-resepi bingka sebelum ni kebanyakannya menggunakan telur tapi resepi memang tiada telur....sedap juga....oh ya sebelum tu nak cerita jugak...ada orang sebut kuih bingka ni....kuih bakar...ada jugak yang sebut bengkang...tapi yang penting kuih yang sama cuma nama panggilan je lain....


BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
2 cawan air pandan(blender 5 helai daun pandan dengan sedikit air. Tapis dan jadikan 2 cawan)
sedikit garam
3 sudu makan marjerin
sedikit bijan
sedikit pewarna hijau


CARA-CARANYA:
Blender semua bahan hingga sebati kecuali bijan.
Alaskan loyang dan tuang adunan yang telah diblender tadi.
Taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 1 jam 40 minit api atas bawah, 20 minit api atas sahaja pada suhu 180'c.
Biarkan sejuk barulah potong dengan pisau plastik.


SELAMAT MENCUBA!!!

Selasa, 13 Jun 2017

KEK MARBLE PANDAN COKLAT YANG SANGAT MOIST DAN GEBU

Assalamualaikum dan salam Ramadhan....



Tinggal beberapa hari sahaja lagi kita akan menyambut Syawal....mesti masing-masing sibuk dengan persiapan raya kan....beli baju raya, buat biskut raya dan tak ketinggalan membelek resepi-resepi kek untuk dibuat menjelang raya nanti. Di sini saya akan kongsikan resepi kek marble pandan coklat yang sangatlah moist dan gebu. Saya memang tersangat suka membuat kek marble ni...sungguh menepati citarasa....Memang tak akan rugi mencubanya....

Jom check it out resepinya!!!


BAHAN-BAHAN:

Bahan A
5 biji telur
1 sudu makan ovalette
3/4 cawan gula kastor
* mix sampai gebu

Bahan B
2 1/2 cawan tepung berserbuk penaik
1/4 cawan susu tepung
1/4 cawan serbuk santan
*Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam bahan A dan gaul sebati.

Bahan C
2 cawan/8 sudu makan marjerin
1 cawan susu pekat
* mix sampai gebu

Bahan D
sedikit perasa pandan( 1 sudu kecil)
sedikit pewarna hijau gelap
3 sudu makan serbuk koko





1.Bahan A & B yang telah digaul sebati tadi dicampur sebati dengan Bahan C.
2.Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian diletakkan perasa pandan dan satu bahagian lagi diletakkan serbuk koko.
3.Sapukan sedikit minyak pada dasar loyang dan alas dan alas dengan baking paper.
4.Tuangkan adunan berselang-seli ke dalam loyang hingga habis.
5.Bakar adunan dengan api atas dan bawah pada suhu 170'c selama 40minit dan bakar lagi 20 minit pada suhu 160'c.
6.Bila kek dah masak terus telangkupkan pada redai kek supaya kek tidak turun. Biarkan 5-10 minit barulah diterbalikkan semula.
7.Biarkan kek sejuk barulah di potong.



SELAMAT MENCUBA!!!