Bahan bahan:
4 biji
pisang emas - lecek
1 cwn
gula
1 cwn
minyak jagung/ minyak masak
4 biji
telur
Bahan ayak:
1 1/2
cwn tepung gandum
1 sk
soda bicarbonat
1 sk
baking powder
1sk
esen pisang
Cara
cara:
1. Panaskan
oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
2. Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit.
Kacau sebati dengan menggunakan spatula.
4. Masukkan esen pisang dan gaul
sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga
masak. Saya bakar 25 minit api atas bawah 170’c lagi 20 minit lagi saya
turunkan suhu ke 150’c. 45 minit dah masak. Nak tau masak ke tidak cucuk dengan
lidi @ pisau kalau tak lekat dah masaklah maknanya.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan