Rabu, 25 Februari 2015

KEK PISANG SUPER MOIST


kek pisang super moist

Kek Pisang

Bahan bahan:

4 biji pisang emas - lecek

1 cwn gula

1 cwn minyak jagung/ minyak masak

4 biji telur


Bahan ayak:

1 1/2 cwn tepung gandum

1 sk soda bicarbonat

1 sk baking powder

 
Bahan lain :

1sk esen pisang

 


Cara cara:

1.  Panaskan oven pada suhu 170C. Lengser mentega pada loyang. Ketepikan. 

2. Putar gula, telur dan minyak dlm anggaran 3-5min @ hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata. 


3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati  dengan menggunakan spatula. 


4. Masukkan esen pisang dan gaul sebati. Tuang dalam loyang dan bakar selama 40 -60 minit atau sehingga masak. Saya bakar 25 minit api atas bawah 170’c lagi 20 minit lagi saya turunkan suhu ke 150’c. 45 minit dah masak. Nak tau masak ke tidak cucuk dengan lidi @ pisau kalau tak lekat dah masaklah maknanya.

 

 

 

Tiada ulasan: