Bahan-bahan :
Ketupat segera - direbus & potong dadu (kalau rajin boleh buat nasi impit sendiri ye)
Bahan hiasan :
Daun bawang & daun sup - dihiris
Kacang tanah goreng secukupnya
Suhun goreng secukupnya
Tauge secukupnya
Begedil daging
Isi ayam secukupnya - direbus & disiat
Bahan kuah :
1/2 ekor ayam
Bahan dikisar kering
1/2 sudu makan jintan manis
1/2 sudu makan jintan putih
1/2 sudu makan lada hitam
1 sudu makan ketumbar
Bahan dikisar
1 inci halia
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1 kiub pati ayam (saya tambah)
1 batang serai- dititik
Rempah sekawan (1 kayu manis, 2 buah pelaga, 6 kuntum bunga cengkih, 1 kuntum bunga lawang)
Garam secukup rasa
Air rebusan ayam secukupnya ( saya guna 1 liter air)
3 sudu makan minyak masak
Cara memasaknya :
1. Rebus ayam hingga empuk. Asingkan tulang dengan isi.
2. Panaskan minyak. Tumis rempah sekawan, bahan kisar dan serai hingga naik bau.
3. Masukkan air rebusan ayam dan tulang ayam. Didihkan dan tambah garam secukup rasa.
4. Hidangkan kuah bersama ketupat dan bahan-bahan hiasan lain.
Sambal kicap
10 biji cili padi
2 ulas bawang putih
kicap manis cap kipas udang secukupnya
2 sudu makan gula
Cara membuatnya :
1. Tumbuk cili padi dan bawang putih hingga lumat.
2. Tambahkan kicap dan gaul rata gula.
3. Hidangkan bersama ketupat segera dan kuah sup...
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan