Sabtu, 4 Jun 2016

CRYSTAL BALL @ BISKUT ARAB @ BISKUT SUGI

Assalamualaikum dan salam tengahari...






Biskut sugi/biskut arab.... Skrg namanya telah dimodenkan jadilah cystal ball.... Masih menggunakan bahan yang sama cuma biskutnya diwarna-warnikan supaya nampak lebih  menarik....


BAHAN-BAHAN :

1 1/2  cawan minyak sapi
3/4 cawan gula kastor
4  1/2 cawan tepung gandum - sangai sampai ringan
Gula halus untuk salut biskut lepas siap bakar
Sedikit pewarna merah, kuning & hijau.


CARANYA :

1. Campurkan sebati gula & tepung gandum.
2.  Masukkan minyak sapi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3.  Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Bubuh setiap bahagian dengan warna hijau,  kuning & merah.
4.  Cubit sedikit setiap warna, cantumkan dan bulat-bulatkan.
5.  Susun di atas loyang.
6.  Panaskan oven 170'c selama 5 minit.
7.  Bakar biskut selama 20-25 minit pada suhu 160'c.
8.  Biarkan sejuk.  Bila biskut dah sejuk, golek-golek dengan gula halus.
9.  Simpan di dalam bekas kedap udara.


SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan: