Selasa, 20 Disember 2016

GULAI AYAM DAN REBUNG


Assalamualaikum & salam 1 Malaysia



Dah berbulan tak mengupdate resepi….busy sangat dengan  kerja sampai tak sempat….hari ni tetiba sampai seru pulak nak mengupdate…jom buat gulai rebung campur ayam…resepi untuk hari ni…


BAHAN-BAHAN :

½ ekor ayam potong cincang

1 mangkuk kecil rebung madu yang telah direbus lembut

2 mangkuk santan (daripada 2 biji kelapa)

Rempah sekawan

2 biji bawang besar – hiris halus

2 ulas bawang putih – hiris halus

Daun kari secukupnya

1 peket rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes)

*Segenggam lada kering – celur dengan air panas

*2 biji bawang besar

*4 ulas bawang putih

*Sedikit ikan bilis

*3 keping asam keping

* blender hingga lumat

Sedikit minyak untuk menumis

2 sudu makan kerisik

Garam & gula secukupnya


CARANYA :

1.       Panaskan sedikit minyak. Tumis rempah sekawan, bawang yang telah dihiris dan daun kari.

2.       Masukkan pula bahan yang dikisar dan tumis hingga naik bau.

3.       Kemudian, masukkan pes kari dan tumis hingga terbit minyak.

4.       Masukkan ayam dan gaul sebati. Masak sebentar.

5.       Masukkan santan, kerisik, asam keping, garam & gula.

6.       Masukkan rebung dan biar gulai mereneh dengan api kecil hingga sebati.  Masak gulai hingga pecah minyak lebih kurang 30 minit.

7.       Hidang bersama ikan masin goreng, telur masin, sambal belacan dan ulam-ulaman…Fuh!!! Memang meletop….

Tiada ulasan: