Dah berbulan tak
mengupdate resepi….busy sangat dengan
kerja sampai tak sempat….hari ni tetiba sampai seru pulak nak
mengupdate…jom buat gulai rebung campur ayam…resepi untuk hari ni…
BAHAN-BAHAN :
½ ekor ayam potong cincang
1 mangkuk kecil rebung madu yang telah direbus lembut
2 mangkuk santan (daripada 2 biji kelapa)
Rempah sekawan
2 biji bawang besar – hiris halus
2 ulas bawang putih – hiris halus
Daun kari secukupnya
1 peket rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air untuk
dijadikan pes)
*Segenggam lada kering – celur dengan air panas
*2 biji bawang besar
*4 ulas bawang putih
*Sedikit ikan bilis
*3 keping asam keping
* blender hingga lumat
Sedikit minyak untuk menumis
2 sudu makan kerisik
Garam & gula secukupnya
CARANYA :
1.
Panaskan sedikit minyak. Tumis rempah sekawan,
bawang yang telah dihiris dan daun kari.
2.
Masukkan pula bahan yang dikisar dan tumis
hingga naik bau.
3.
Kemudian, masukkan pes kari dan tumis hingga
terbit minyak.
4.
Masukkan ayam dan gaul sebati. Masak sebentar.
5.
Masukkan santan, kerisik, asam keping, garam
& gula.
6.
Masukkan rebung dan biar gulai mereneh dengan
api kecil hingga sebati. Masak gulai
hingga pecah minyak lebih kurang 30 minit.
7.
Hidang bersama ikan masin goreng, telur masin,
sambal belacan dan ulam-ulaman…Fuh!!! Memang meletop….
Tiada ulasan:
Catat Ulasan