Rabu, 14 Jun 2017

BINGKA PANDAN TANPA TELUR

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan....







Hari ni saya nak berkongsi resepi kuih bingka pandan tanpa guna telur....resepi-resepi bingka sebelum ni kebanyakannya menggunakan telur tapi resepi memang tiada telur....sedap juga....oh ya sebelum tu nak cerita jugak...ada orang sebut kuih bingka ni....kuih bakar...ada jugak yang sebut bengkang...tapi yang penting kuih yang sama cuma nama panggilan je lain....


BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung jagung
1 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
1 cawan susu cair
2 cawan air pandan(blender 5 helai daun pandan dengan sedikit air. Tapis dan jadikan 2 cawan)
sedikit garam
3 sudu makan marjerin
sedikit bijan
sedikit pewarna hijau


CARA-CARANYA:
Blender semua bahan hingga sebati kecuali bijan.
Alaskan loyang dan tuang adunan yang telah diblender tadi.
Taburkan bijan di atasnya.
Bakar selama 1 jam 40 minit api atas bawah, 20 minit api atas sahaja pada suhu 180'c.
Biarkan sejuk barulah potong dengan pisau plastik.


SELAMAT MENCUBA!!!

2 ulasan:

Norra berkata...

Sama tak rasa klu tk de telur

Fieza berkata...

Xbeza sgt...cuma bila boh telur kekdg rasa hanyir skit...