Assalamualaikum dan selamat malam....
Resepi mee kari ni tersangatlah simple dan mudah....Sedap....memang sedap...tp sedap tu subjektif...mungkin kita rasa sedap tapi mungkin orang lain tidak...Bagi saya resepi mee kari ni menepati citarasa saya...apa yang penting anak-anak dan suami suka....lebih-lebih lagi anak lelaki yang sulong memang hantu mee...apa jenis masakan mee memang dia suka...makan bertambah-tambah...
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mee kuning- celur
rempah sekawan
sedikit minyak untuk menumis
1 peket rempah kari daging
2 sudu makan cili kisar
*2 labu bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 sudu makan udang kering
seekor ayam- potong kecil
20 biji fishball -potong dua
3 fishcake - hiris nipis
kacang panjang
air secukupnya
1 cawan santan pekat
5 sudu kecil garam halus (bergantung kepada jumlah air)
1 sudu makan gula
2 kiub pati ayam knorr
sedikit serbuk perasa
*blender bahan yang bertanda
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis rempah sekawan dan bahan yang diblender hingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan masak sebentar.
3. Masukkan pula serbuk kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga pecah minyak.
4. Kemudian, masukkan ayam dan biarkan sebentar.
5. Tambahkan air secukupnya, kacang panjang, fishcakes, fishball dan biarkan mendidih sebentar.
6. Akhir sekali, masukkan santan pekat dan biarkan kuah mereneh dengan api kecil.Tambah garam, gula dan serbuk perasa.Pastikan kuah selalu dikacau dan biarkan mendidih lama sedikit supaya santan tak pecah minyak dan kuah masak sempurna serta tak mudah basi.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan