Assalamualaikum dan selamat petang...
|
PAVLOVA OVERLOADED FRUITS |
Hari ni saya nak up resepi pavlova yang sangat sedap...apa tu pavlova yer?...kulitnya crunchy tapi dalamnya melting...cair di mulut...dengan curahan whipping cream di atas pavlova dan susunan buah-buahan yang mewah diatasnya...manis,creamy,masam...cukup rasa...memang sangat sedap sebagai santapan pencuci mulut...
|
Dengan limpahan cream & hirisan buah-buahan...cruchy di luar...melting di dalam mulut...yummy!!! |
Alkisahnya lama tak buat pavlova ni...tapi disebabkan nak buat kek surprise birthday untuk si ayah maka terfikir nak buat pavlova...kebetulan juga ada customer order pavlova...kebetulan pulak...onzzzlah yer...
|
Kek surprise untuk si ayah...sebab pe boh kete sebijik atas tu...sesuailah dengan minatnya....hihi |
|
Ni pulak pavlova untuk customer... |
|
Aduhai...tengok pun nak kecur air liur...terasa dah kat tekak... |
|
Pavlova yang telah dihiris |
Jom kita intai resepinya...inshaAllah pasti menjadi...
Bahan-bahan:
|
Bahan-bahan membuat pavlova |
Putih telur daripada 4 biji telur
3/4 gula kastor
Sedikit esen vanilla
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu kecil cuka makan(saya guna sudu kfc)
Cara-caranya:
|
Sediakan baking paper & loyang 6 inci.Tekap acuan tersebut dengan pensil. |
|
Baking paper yang siap di tekap. |
|
Putar putih telur menggunakan mixer. |
|
Putar putih telur hingga gebu |
|
Masukkan pula gula kastor sedikit demi sedikit |
|
Inilah hasilnya setelah gula kastor sebati dengan putih telur. |
|
Ayakkan 1 sudu makan tepung jagung ke dalam adunan. Masukkan juga sedikit esen vanilla dan cuka makan. Dengan menggunakan spatula kaup balik adunan hingga sebati. |
|
Letakkan adunan ke atas baking paper yang telah dilukis tadi. Pastikan loyang disapu sedikit minyak terlebih dahulu barulah diletak baking paper yang telah dilukis dengan bulatan tadi.Kemudian,barulah dituang adunan telur putih tadi.
# Tujuan menyapu rata minyak pada dasar loyang sebelum meletakkan baking paper adalah supaya baking paper akan mudah ditanggalkan apabila pavlova siap dibakar nanti. |
|
Bakar selama 1jam -1 jam 15 minit pada suhu 130'c.
# Pastikan panaskan oven 10 minit pada suhu 130'c barulah masukkan adunan pavlova.
Saya bakar 1 jam 15 minit,api atas bawah(on kipas oven)
# Bila pavlova dah masak,buka pintu oven sedikit dan biarkan pavlova selama lebih kurang 5 minit.
# Tujuannya supaya pavlova tak pecah disebabkan terkejut dengan perubahan suhu...hihi... |
Biarkan sejuk barulah topping dengan whipping cream yer...
Untuk topping pavlova, putar 1 cawan whipping cream hingga gebu.
Letakkan whipping cream di atas pavlova,kemudian,susun dengan hirisan buah-buahan yang disukai.
Simpan di dalam peti sejuk lebih kurang 3 jam barulah dipotong dan dihidang.
|
Taraaa...inilah pavlova yang dah siap...overloaded fruits...tergodanya... |
Selamat mencuba!!!😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan