Sabtu, 1 Disember 2018

KEK KUKUS PANDAN CHEESE MELELEH

Assalamualaikum & salam sejahtera ...





Hari ni 1 hb Disember dah .. emmm 4 hari lagi hari yang bermakna dalam hidupku ... nak tengok tahun ni org tersyg ingat ke tidak tarikh ni ...  tunggu & lihat ....

Actually bukan nak cite pasal tarikh tapi nak share resepi kek .... kek ni memang marvellous.... sangat gebu gebas ....  dengan cheese yang meleleh2... aduhai ... sedap sangat .... terlupa pasal diet ... antara kek terlaris 'FIEZA DELIGHTS'.. .

Jom terjah resepinya...





Bahan-bahan & Cara-caranya:

5 biji telur gred A
1 cawan gula kastor
2 sudu makan ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu makan susu tepung
1/4 cawan susu cair
2 sudu kecil pandan emulco
2 sudu kecil pewarna hijau epal
# Mixer semua bahan di atas hingga gebu.

# Masukkan 2 cawan tepung beserbuk penaik sedikit demi sedikit hingga sebati .

# Masukkan 3 sudu makan minyak & gaul sebati dengan menggunakan spatula .

# Sapukan sedikit minyak pada loyang 9x9 inci & alas dengan baking paper. Sapukan minyak pada baking paper.

# Tuang adunan kek ke dalam loyang & kukus 45 minit.

Selepas topping


TOPPING
250gm cream cheese
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
# Blender semua bahan .Tuang ke atas kek pandan yang telah sejuk .
# Parutkan keju cheddar atas kek tadi.
# Simpan kek dalam peti sejuk lebih kurang 3 jam .

SELAMAT MENCUBA !!!



LAKSA UTARA (iza style)

Assalamualaikum & selamat petang...




Dah lama rasanya tak meng'update' blog ni ..rindu rasanya ....banyak perkara yang tak dijangkakan berlaku.... namun setiap yang berlaku ada hikmahnya. . think positif & hidup harus diteruskan...

Hari ni nak berkongsi resepi laksa utara ala2 laksa kedah tetapi diubahsuai mengikut citarasa family..  yelah dalam family ni ada 'hantu laksa' & makan pedas. . jadinya.... kuah laksanya sedikit pedas. ..kalau tak suka pedas boleh kurangkan kuantiti cilinya .. 

Bahan-bahan:
1 bungkus laksa- rendam & rebus hingga lembut

Aksesori
Hirisan timun
Hirisan bawang besar
Limau nipis
Hirisan cili padi
Telur rebus

Bahan kuah
20 ekor/ 1 kilo ikan kembung (temenung) / ikan selayang (sardin)
* siang & rebus ikan bersama 5 keping asam keping & 1 sudu besar garam halus
 * ikan yang dah direbus .. .asingkan isi dan tulang
* blender isi ikan dengan semangkuk kecil air
* blender tulang ikan dengan semangkuk kecil air dan tapis ambil airnya sahaja. 

#6 biji bawang besar
#3 genggam cili kering
#2 inci belacan
# blender halus

3 sudu makan garam halus
Sedikit bahan perasa
Segenggam daun kesum
2 bunga kantan-jika suka
10 keping asam keping

Cara-caranya:
1. Masak sebentar bahan yang diblender di dalam periuk lebih kurang 10minit. 
2 .Masukkan air secukupnya lebih kurang 3/4 penuh periuk .Masukkan daun kesum ,bunga kantan & asam keping & biarkan mendidih. 
3. Masukkan pula isi ikan & air tulang ikan yang telah diblender tadi .Perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan kuah mendidih lebih kurang 15 minit .
4. Hidang bersama laksa & aksesori. 

SELAMAT MENCUBA!!! 





Sabtu, 15 September 2018

VIETNAMESE ROLLS Iza style

Assalamualaikum & Salam  sejahtera....



Alahai ...Lamanya  tak  update blog...huhu ...mok  cik  super duper  busylah ...

Malam  ni  menyempatkan diri meng'update' resepi  popia  ala2 vietnam .. Hihi . .Senang  sangat . .Rajin  ke  tidak  je ..


Bahan-bahan :
Rice paper(saya beli  kat  TESCO)
Udang (buang  kulit  & usus)
Fillet ketam
Suhun
Timun  jepun -potong kecil
Daun  salad 

* udang, fillet ketam  & suhun -celup sekejap


Cara-caranya :
1. Ambil  sekeping rice paper & celup  air sekejap.Jangan lama-lama nanti  lembek  susah  nak  gulung .
2. Susun  sayur ,udang, filler  ketam  & suhun .
3. Gulung  macam  popia.


Utk  sos  saya  guna  sos  cili  Thai jenama Life, tambah  sikit  air panas  bagi  cair-cair sikit . Tabur  sikit  bijan  yang   telah disangai. Kalau suka  boleh  tabur  daun  ketumbar yang telah  dicincang  halus...Saya tak  suka...jadi tak  bubuh ..

Senang  sangat  kan ??? Yang tengah diet tu  bolehlah cuba  ye...makan 2 rolls pun dah  kenyang .. Huhu ...eats clean namanya ..

SELAMAT MENCUBA!!!


Sabtu, 23 Jun 2018

SEMPERIT SUSU BUNGA PINK

Assalamualaikum & salam syawal ke-9...


Hari ni nak post resepi biskut semperit susu yang hasilnya sangatlah cute miut comel lote...nak makan pun rasa sayang...
Sebelum ni saya dah post semperit susu menggunakan buttercup tapi resepi kali ni menggunakan marjerin pelangi...hasilnya sedap jugak tapi memang ler yang guna butter lebih sedap sebab tu harganya mahal...lepas ni boleh try  dengan unsalted butter/ butter jenama lain pulak....tapi guna marjerin pun sedap jugak...tak caya cubalah...


Tips buat biskut semperit tak nak bagi kembang semasa dibakar salah satunya jangan sebatikan bahan guna mixer....just gaul-gaul sebati dengan senduk kayu je...pastu biarkan biskut yang telah diterap lebih kurang 1/2 jam sebelum dibakar...ala...paling senang terap semua adunan sampai habis baru bakar...hasilnya memang tak mengecewakan...

Bahan-bahan:
250gm marjerin pelangi
3/4 cawan susu pekat
Sedikit esen vanilla
400gm tepung jagung
Sedikit pewarna pink & hijau
Coklat chips untuk hiasan

Caranya:
1. Gaul sebati marjerin,susu pekat & esen vanilla. Guna senduk kayu je.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga tak melekat pada tangan. Adunan sedikit lembut ye sbb mudah terap guna acuan semperit nanti.Kalau lembik sangat tambah tepung.
3. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Bubuh pewarna pink & hijau.
4. Sapukan permukaan loyang dengan marjerin. Terap doh hijau menggunakan acuan semperit pecah lapan utk daun.

5. Seterusnya terap doh pink utk bunga menggunakan acuan pecah 15. Buat hingga habis. Hias dengan coklat chips.




6. Panaskan oven pada suhu 170'c selama 10 minit.


7. Bakar selama 25 minit.



8. Biarkan sejuk barulah simpan dalam balang/telap.


Acuan pecah 8 utk daun hijau & acuan pecah 15 utk bunga pink


SELAMAT MENCUBA!!!

# suhu oven & masa membakar ikut oven masing2 ye...



Selasa, 12 Jun 2018

SEMPERIT SUSU

SEMPERIT SUSU suder duper rangup 'iza style'

Alhamdulillah....3 bahan je diperlukan untuk menghasilkan biskut ini...rangup,lemak2 manis,masin skit...sbb penggunaan salted butter...sesiapa yang tak suka masin boleh guna butter unsalted...
Sebab apa saya suka guna resepi ni sbb penggunaan bahan yang sangat mudah,adunan lembut mudah dicetak & hasil sebelum & selepas yang kekal cantik...yang lebih penting rasanya yang sedap...rangup & cair di mulut...
Biskut wajib setiap kali hari raya...





Bahan-bahan:
1 ketul buttercup
3/4 cawan susu pekat- tak suka manis boleh kurangkan
400gm tepung jagung


Caranya:
Sebatikan butter & susu pekat.Guna senduk kayu je...Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati.
Terap semperit menggunakan acuan pecah 15.
Bakar 170'c selama 20 minit.
Biarkan betul-betul sejuk & simpan di dalam bekas kedap udara.

# Kalau tak jadi jangan salahkan resepi ye...InshaAllah jadi sebab saya dah gunakan resepi ni bertahun-tahun berniaga.

SELAMAT MENCUBA!!!


Khamis, 1 Mac 2018

ROTI JALA SIMPLY DELICIOUS

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Lama tak menjala roti...salah satu sebab rakyat kat rumah dah berkurang...tukang makan takde jadinya semangat menjala roti pun kureng...tapi bila si bujang balik asrama dan request nak makan roti jala yang ibu masak, rasa terharu pulak....katanya rindu roti jala ibu, makan kat asrama tak puas dan sesedap yang ibu masak katanya....hmmmm.... ibu dengar ke sebak rasa automatik terus niat nak buat...
Maka, esoknya terjadilah roti jala...puas hati tgk anak makan...

ROTI JALA
Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
3 cawan air
1 sudu teh garam halus
Sedikit pewarna kuning

# blender semua bahan. Tapis dan masukkan dalam botol roti jala.Pastu menjalalah atas kuali non stick ye...

KUAH KARI AYAM
1/2 ekor ayam- potong kecil
10 biji bawang merah- blender
5 ulas bawang putih- blender
1 sudu makan cili kisar
1 peket rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air dan jadikan pes
1 cawan santan
4 biji kentang - potong kecil
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Caranya:
1.Panaskan minyak.Tumis bahan yang diblender hingga naik bau.
2. Masukkan pula cili kisar & tumis lagi.
3. Masukkan pula pes kari dan tumis hingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam. Gaul & masak sebentar.
5. Tambah air, kentang. Masak hingga empuk.
6. Masukkan santan & garam secukupnya.
7. Biar hingga santan betul-betul masak.
8. Tutup api dan hidang bersama roti jala.

SELAMAT MENCUBA!!!

Jumaat, 23 Februari 2018

SUP DAGING SIMPLE (iza style)

Assalamualaikum...
Salam Jumaat...Hari ni nak kongsi resepi sup daging yang sangat simple dan sedap...kenapa bubuh 'iza style'? Nama panggilan saya jugak tu...ada orang panggil fiza,fizz,jaja,noha,ja,zah & iza...
Jom jenguk resepinya...



SUP DAGING
1 kg daging lembu tetel
10 ulas bawang merah-tumbuk
5 ulas bawang putih-tumbuk
1 inci halia- hiris
Rempah sekawan
Carot - potong kecil
3 biji kentang -potong 4
Daun sup- potong
5 ulas bawang merah- hiris nipis dan goreng garing
Sedikit minyak masak
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Sup bunjut

CARANYA:
1. Panaskan minyak.Tumis rempah sekawan,halia & bawang yang ditumbuk hingga wangi.
2. Masukkan daging & gaul sebati.
3. Tambah air secukupnya.Masukkan pula sup bunjut,carot dan kentang.
4. Biarkan mendidih hingga daging empuk. Masukkn garam dan lada sulah.
5. Tutup api dan masukkan bawang goreng & daun sup.
6. Sedia untuk dihidang.

SAMBAL KICAP
20 biji cili padi hijau
3 ulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
Sedikit air
# Blend/ tumbuk lada & bawang putih. Masukkan kicap dan gaul sebati.
Hidang bersama-sama sup daging tetel & nasi putih panas...Fuh!!! Terangkat!!!

SELAMAT MENCUBA!!!