Ahad, 10 Mei 2015

LONTONG

Assalamualaikum dan salam Ahad...

lontong




Hari pertama bekerja setelah 2 hari bercuti...biasalah kalau hari pertama mood rajin tu lambat skit datangnya..nak2 pulak ditambah dengan cuaca yang suram...pagi2 dah hujan gerimis dibawa hingga ke petang...bila cuaca dah suram macam ni perut ni selalulah berasa lapar teringin nak makan macam-macam...Pulaknya makanan yang terasa nak makan tu memang takde jual kat sini almaklumlah duduk luar negeri...luar negerilah sangat...huhu...luar negeri ye bukan luar negara...betullah tekak dan perut meronta-ronta nak diisi dengan makanan Johor...tapi sini xde jual...Nampak gayanya kena masak sendirilah ye...sebenarnya teringinlah sangat nak makan lontong...ala nasi himpit yang dimakan dengan kuah kuning (lodeh) dan sambal tumis udang...alahai meleleh dah air liur ni...mengalahkan orang mengidam...hehe...takde apa sebenarnya teringin je pun...

Oklah tanpa membuang masa mari saya kongsikan resepi lontong yang sememangnya favourite untuk orang Johor macam saya ni...

Kuah Lodeh

Bahan-bahan :

Ketupat segera - direbus dan dipotong dadu
sebungkus suhun dan fucuk - direndam dan dipotong kecil
1 kotak kecil santan kotak / 1 cawan santan pekat
2 biji telur rebus - dibelah 2
1/2 biji lobak - potong memanjang
1/2 biji sengkuang - potong memanjang
2 tangkai kacang panjang - dihiris serong
fishcake - dihirs
fishball - dihiris
1 biji lada merah - dihiris serong
sedikit udang - buang kulit
serbuk kunyit secukupnya
garam
air secukupnya
minyak masak

Bahan tumbuk

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan udang kering- rendam
* tumbuk hingga lumat

Cara membuatnya :

1. Panaskan lebih kurang 2 sudu makan minyak masak. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Tuangkan santan, air dan sedikit serbuk kunyit. Biarkan mendidih.
3. Masukkan semua bahan dan masak hingga sayur lembut. Tambah sedikit garam.
4. Hidang kuah bersama ketupat  segera dan telur rebus.


Sambal tumis udang

1/2 kilo udang sederhana besar- kupas kulit
20 tangkai cili kering


4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm belacan
1 sudu kecil jawa dibancuh dengan secawan air
3 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
3 sudu makan minyak masak
* kisar cili kering, bawang merah, bawang putih & belacan

Cara membuatnya :
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Pastikan cili kering telah benar-benar masak. Masak dengan api kecil.
2. Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
3. Masukkan udang dan masak hingga pekat dengan api yang kecil.
4. Apabila sudah pekat dan pecah minyak, tutup api dan hidangkan bersama ketupat segera & kuah lodeh.






Tiada ulasan: