Ahad, 7 Jun 2015

ROTI JALA

Assalamualaikum dan selamat malam...


Malam ni nak berkongsi resepi favourite saya...Hampir tiap2 pagi jumaat mesti buat untuk breakfast...apa dia ye...hehe...roti jala cicah kuah kari ayam...fulamak marvellous...sedap banget tu...

Membuat roti jala memang bercintalah...buat punyalah lama nak perabih makan tu jap je...Dulu ingat lagi masa kecik-kecik mak suka jugak menjala roti ni...guna acuan yang colour kuning tu...xpernah lagi tengok acuan roti jala tu colour lain...ade ke? kalau ada pun mungkin acuan jenis yang tin tu kan kalau yang plastik biasa colour kuning je...Kenapa warna kuning ye...xtaulah mungkin sesuai dengan roti jala yang juga warna kuning...haha...

Tapi hari ni lebih advance buat roti jala mudah sangat...xyah kecah2 dapur tu guna acuan khas yang macam botol sos tu...gambar botol tu nanti saya kongsikan kemudian ye...lupa pulak nak snap...



ROTI JALA

3 cawan tepung gandum
2 biji telur ayam
3 cawan santan ( 2 cawan air + 1 cawan santan)
1 sudu kecil garam
3 sudu makan minyak masak
sedikit pewarna kuning


CARA MEMBUATNYA :

Blend semua bahan dan tapiskan. Masuk ke dalam botol acuan roti jala. Panaskan kuali dan sapu sedikit minyak ( saya guna chefel jenama COSWAY) tak payah guna minyak tak melekat pun.. Jalakanlah tepung ikut kreativiti masing-masing ye...masak sebentar tak payah terbalikkan lebih kurang 3- 5 minit je. Angkat dan bolehlah dihidang bersama kari ayam...marvellous!!!


KARI AYAM SIMPLE

1/2 senduk minyak masak
rempah sekawan
3 biji bawang merah - kisar
2 biji bawang putih- kisar
1/2 inci halia - kisar
3 biji kentang- kupas dan potong dadu
1 cawan isi ayam - potong kecil
3 sudu makan serbuk kari (bancuh dengan 1 sudu kecil asan jawa)
2 tangkai daun kari
1 kotak santan (250 ml)
air secukupnya
garam & gula secukup rasa


CARA MEMASAKNYA :

Panaskan minyak. Tumis rempah sekawan dan daun kari hingga naik bau. Masukkan bahan tumisan dan tumis lagi hingga naik bau. Masukkan pes kari yang telah dibancuh tadi. Tumis hingga naik minyak. Masukkan pula daging ayam dan masak sebentar. Masukkan santan & air. Masukkan kentang dan masak hingga empuk. Perasakan garam & gula secukupnya. Sukatan air ikut suka ye. Kalau kuah pekat boh air skit je kalau nak kuah lebih tambah air banyak sikit...Makan bersama roti jala memang sangat marvellous!!!

Tiada ulasan: