Isnin, 6 Julai 2015

DURIAN CREPE

Assalamualaikum dan selamat malam...

 
 
 
 
 
 
 
 


Musim durian dah tiba...banyaklah tgk gerai-gerai durian kat tepi jalan...sedapnya durian...my favourite fruit ni...selain sedap dimakan begitu saja sedap juga dibuat crepe..jadilah durian crepe yang pernah menjadi fenomena satu masa dulu...dulu buat tak sempat snap tp kali ni sempat snap...so, kali ni nak kongsi resepi durian crepe 3 versi...ada yang hanya guna tepung gandum ada juga resepi yang guna 5 jenis tepung...yg penting ketiga-tiga resepi saya dah cuba dan menjadi...jom intai resepinya...


RESEPI 1

1 cawan tepung gandum
1 cawan susu cair
1/2 cawan air
secubit garam
3 biji telur
1 sudu makan minyak
sedikit pewarna kuning
Caranya: Gaul sebati semua bahan menggunakan whisk dan kemudian, tapis.
Panaskan pan non stick, sendukkan adunan dan lenggangkan kuali hingga adunan jadi bulat. Masak kejap atas api dan angkat. (tak perlu terbalikkan).



RESEPI 2
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi kayu
1 sudu besar tepung ubi kentang
1 sudu besar tepung kastard
1 1/2 sudu besar tepung hong kong
sedikit garam
2 sudu besar gula icing
2 biji telur saiz B
1 sudu besar minyak jagung
3/4 cawan air (210ml)
1/2 cawan susu segar (130ml)
sedikit esen vanila
beberapa titik pewarna kuning
 
 
Filling Kastard + Durian
2 sudu besar gula
2 sudu makan tepung kastard
250 ml(1 cawan) susu cair
2 biji kuning telur
isi durian yang dihancurkan
 
Filling Whipping Cream
500gm whipping cream
2 sudu besar gula icing (jika whipping cream tawar)
 
 Caranya:
1. Kesemua tepung di atas di ayak terlebih dahulu
2. Masukkan kedalam satu bekas, masukkan garam, gula icing, minyak, esen
vanila, telor yang dipukul sebati, dan masukkan air serta susu segar dan
pewarna kuning. kacau guna whisk tangan je ye..kemudian tapis
3. Panaskan non stick pan saiz kecil (17cm diameter tapak) api sederhana.
Sapu sikit pan ngan minyak. (saya guna tisu paper)..dah panas pan tu..angkat
kejap pan dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan..lenggangkan
pan tadi sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan
tadi..kemudian letak balik atas dapur ..(saya tak guna senduk pun tuk ratakan
kulit tu..just layang2 kan/lenggangkan je shingga memenuhi permukaan) kejap
je letak atas dapur ye kemudian angkat..jangan lama sbb nanti hangus
kulitnya.tak payah terbalikkan sebb ia nipis mudah sangat masaknya
4. Ulangi hingga habis. boleh ditindih2 kulitnya insyaallah tak melekat
cara untuk Filling Kastard + Durian
1. Dalam periuk non stick masukkan gula, tpg kastard, 2 biji kuning telor,dan
susu segar dlm 4 sudu dulu..Kacau hingga kesemuanya sebati. Kemudian
tuang baki susu segar tadi dan kacau lagi
2. Panaskan api dapur dan masak menggunakan api sederhana hingga
kental/pekat. tutup api dan sejukkan kastard filling.
3. Isi Durian dihancurkan dan dicampur bersama dengan kastard filling dan
masukkan ke dalam piping bag. masukkan kedalam peti ais supaya ia tak cair
 
 Cara untuk filling Whipping Cream..
1. Dalam bekas yang bersih dan kering, masukkan 500gm whipping cream,
tambah gula icing jika whipping cream anda tawar.. Jika whipping cream anda
sudah manis abaikan gula icing tu..
2. Pukul whipping cream sehingga soft peak/kental dan masukkan kedalam
piping bag dan letak dlm freezer sekejap supaya tak mencair.
 
Cara membungkus crepe
 sediakan kulit, letak whipping cream dulu, kemudian letak pula filling kastard+durian dan letak semula whipping atas kastard tadi..
Bungkus/lipat durian crepe tadi seperti bantal..
 
 
 
RESEPI 3
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 sudu makan tepung kastard
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan gula halus
1 sudu kecil minyak masak
1 biji telur
40 ml susu cair
150ml air
sedikit pewarna kuning.

Caranya: Gaul sebati semua bahan menggunakan whisk dan kemudian, tapis.
Panaskan pan non stick, sendukkan adunan dan lenggangkan kuali hingga adunan jadi bulat. Masak kejap atas api dan angkat. (tak perlu terbalikkan).
 
 

Tiada ulasan: