BAHAN-BAHAN:
Kulit roti
Inti daging
keju parut- cheddar & mozarella
Lapisan kulit roti
Kulit roti
500 ml susu cair
2 biji telur
1 sudu kecil garam
Caranya : Siat-siatkan kulit roti kepada bahagian yang kecil ke dalam bekas.
Campurkan susu, telur dan garam. Pukul sebati. Tuang adunan telur ke atas roti tadi dan biarkan kulit roti tadi kembang.Sementara tunggu kulit roti tadi kembang, bolehlah masak inti dagingnya ye...
inti daging |
Lapisan Inti daging
200gm daging/ayam/udang cincang
3 biji bawang merah- tumbuk
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan serbuk lada sulah
garam dan bahan perasa secukup rasa
Caranya : Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan daging dan masak sebentar. Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada sulah. Perasakan sedikit garam dan bahan perasa. Masak hingga kering.
CARA MELAPIS LASAGNA : Biar gambar berbicara
Step 1 : Ambil separuh roti yang telah direndam dengan susu tadi dan buat lapisan nipis je
Step 2 : lapis pula dengan inti daging
Step 3 : bubuh sedikit keju parut
Step 4 : lapis dengan separuh lagi roti
Step 5: tabur dengan keju parut menutupi lapisan roti
Dah siap melapis bolehlah dibakar pada suhu 170'c selama 30minit...
Sedap dimakan dengan sos cili dan mayonis....
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan