Jumaat, 3 Jun 2016

ALMOND LONDON COOKIES

Assalamualaikum dan selamat malam....




Biskut ni memang famous bila time raya.... Tetapi akhir2 ni kurang ke'famous'annya disebabkan telah wujud cookies-cookies yan8g namanya lebih canggih.... Famous amous,  red pearl, snow almond,  green peas, florentine, ombak rindu pun ada... Macam2 lagi lah... Walaubagaimanapun cookies ni masih digemari oleh kanak-kanak kerana ia disaluti dengan coklat... Almaklumlah kanak-kanak kan peminat coklat....

Jom kita terjah resepinya...

BAHAN-BAHAN :

250gm butter
1 cawan gula kastor
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk badam
1 cawan tepung jagung
2  1/2 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung beras
Badam biji yang telah dipanggang secukupnya
Paper cup secukupnya

Topping
Coklat masakan
1 sudu kecil shortening
* cairkan dengan kaedah double boiler
Badam cincang yang telah dipanggang secukupnya


CARANYA :

1.  Pukul butter & gula,  masukkan telur & esen vanilla. Gaul sebati.
2.  Masukkan bahan-bahan lain dan uli hingga menjadi doh.
3.  Ambil sedikit doh, bubuh sebiji badam di dalamnya. Kemudian, bulat atau bujurkan kecil- kecil menutupi badam tadi. Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit.  Biarkan biskut sejuk.
4.  Bila biskut dah sejuk celupkan di dalam coklat yang telah dicairkan ataupun bubuh biskut di dalam paper cup dan curah coklat cair.
5.  Taburkan badam cincang.
6.  Biarkan coklat membeku pada suhu bilik dan simpan di dalam bekas kedap udara.
* Bila biskut dah sejuk baru double boilerkan coklat masakan tu, jangan cairkan awal-awal nanti keras pulak bila nak celup biskut nanti.

SELAMAT MENCUBA!!!



Tiada ulasan: