Jom berbiskut raya lagi...biskut chocolate chips ala2 chipsmore...Gaul2, lenyek2, bakar & siap.
BAHAN- BAHAN :
3/4 cawan butter
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum
1 biji telur gred A/B/C boleh je(* guna kuning telur je pun boleh. Saya guna dua2 sebab tak kan nak buang kot putih telur tu kan...tapi kalau putih telur tu ada untuk kegunaan lagi guna kuning telur
jelah ye)
1/2 sk (sudu kfc)soda bikarbonat
1 sk (sudu kfc) baking powder
1 sudu makan emplek (kalau takde bubuh 1 sudu makan tepung beras)
1 sudu makan serbuk koko
1/2 cawan coklat chips
1/2 cawan badam cincang/badam keping
1 sudu kecil esen vanilla
CARANYA :
1. Ayak tepung gandum, emplek, soda bikarbonat dan baking powder.
2. Adun sebati butter, minyak masak, gula perang, gula kastor dan esen vanilla hingga sebati. Guna senduk kayu je.
3. Masukkan pula telur dan gaul lagi hingga sebati.
4. Masukkan 1 cawan tepung yang telah di ayak tadi dan gaul lagi.
5. Selepas itu, masukkan pula 1 sudu makan serbuk koko dan lebihan tepung yang telah diayak tadi.
6. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan badam cincang/badam keping. Kalau masa ni susah dah nak gaul guna senduk kayu, uli je guna tangan. Adunan memang sedikit lembik.
7. Bubuh adunan di dalam plastik bag dan ikat ketat-ketat. Simpan di dalam peti ais selama 45 minit hingga 1 jam. Jangan letak adunan di dalam bahagian beku pulak ye tak pasal-pasal keras kejung macam batu pulak nanti. Hihi...
8.Dah cukup 1 jam, sudukan kecil-kecil di atas loyang/ dulang pembakar. Nak cepat cubit-cubit guna tangan ye..tapi pastikan tangan tu betul-betul bersih...Kalau nak berjualan better guna sarung tangan ye supaya kebersihan terjamin.
9. Pastikan jarak-jarakkan kedudukan biskut ye sebab biskut ni akan mengembang bila dibakar.
10. Panaskan oven 170'c selama 5 minit.
11. Bakar selama 25 minit api atas bawah ye. Letak di bahagian rak bawah sekali ye.
12. Biarkan sejuk dahulu barulah susun di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan