Sabtu, 4 Jun 2016

MAZOLA COOKIES @ BISKUT KACANG TANAH

Assalamualaikum dan salam bersiaran lagi....




Dah alang-alang post resepi biskut green peas apa kata post sekali resepi biskut kacang tanah pulak.... Biskut ni evergreen sangatkan bila time hari raya... Hatta hari- hari biasa pun orang suka makan...

Jom check resepinya....

BAHAN- BAHAN :
1 cawan kacang tanah yang telah dikisar- make sure kacang tu sangai dulu.
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan minyak mazola
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh baking powder
Kuning telur- untuk sapu atas biskut


CARANYA:
1. Gaul sebati semua bahan kecuali minyak.
2.  Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan uli hingga jadi doh.
3.  Bulatkan kecil-kecil dan susun di atas loyang.
4.  Gliskan dengan kuning telur.
5.  Panaskan oven 170'c selama 5 minit.
6.  Bakar biskut selama 20-25 minit pada suhu 160'c.
7.  Biarkan sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara.


SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan: