Assalamualaikum dan selamat malam...
Mata masih belum mengantuk walhal jam sudah menunjukkan hampir pukul 2 pagi.... Excited bebenor nak update resepi biskut- biskut raya.... Hihi... padahal nak save data kan.... Internet burung hantu katakan...
Nak share pulak resepi biskut green peas ni.... Memang sedap macam biskut kacang tanah/ mazola cuma yang ni guna tepung kacang peas.... Jangan silap beli tepung kacang hijau pulak...nak beli kat ne... Belilah kat kedai jual barang-barang biskut & kek ye sebab kat kedai2 runcit biasa waima kat pasaraya besar pun memang tak jual tepung ni....
BAHAN -BAHAN :
1 cawan tepung kacang peas
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula icing
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan minyak mazola
Kuning telur+ sedikit pewarna kuning - untuk glis atas biskut.
CARANYA :
1. Gaul semua bahan kecuali minyak.
2. Masukkan pula minyak sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
3. Bulatkan kecil- kecil dan susun di atas dulang pembakar. Gliss dengan kuning telur.
4. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Bakar biskut selama 20-25 minit pada suhu 160'c.
5. Biarkan sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA!!!
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
-
Assalamualaikum & salam sejahtera .... Rangup di luar moist di dalam ....tekstur serupa macam goreng dalam minyak yang banyak . ...
-
Assalamualaikum & selamat malam... Hari ni saya nak update resepi coklat moist guna air fryer... Macam-macam boleh masak g...
-
Assalamualaikum... Hari ni nak berkongsi resepi kek coklat kukus versi topping guna serbuk koko je...sangat senang untu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan