Biskut sarang semut.... Masa kecik-kecik kalau time raya memang suka makan biskut ni... Dulu mana ada kuih yang canggih2 macam sekarang... Dulu time raya mesti ada biskut tart, batang buruk, semperit... Kuih almond london hebatlah dulu se'glamour' biskut Mama carey .... Kalau gi raya rumah orang yang hidang kuih dengan paper cup macam jakun je tengok sebab arwah mak selalu buat biskut yang terap2 & pam2 je.... So, kalau ada biskut ni memang cekut dulu... Cekut tu benda pe? Hihi.... Cekut tu maknanya 'grab' ... Kalau tak faham jugak pi cari dictionarylah...
So bila dah ada anak teringin cuba buat biskut ber'paper cup' ni.... Walaupun biskut ni tak
se 'glamour' zaman kegemilanganya time raya dulu-dulu at least kita boleh tunjuk biskut ni kat anak cucu kita kan.... Resepi disimpan untuk rujukan & kenangan.
BAHAN - BAHAN :
150gm butter
50gm gula icing
Sedikit esen vanilla
150gm tepung gandum
100gm tepung kastard
30gm tepung jagung
1/2 sudu teh baking powder
Coklat rice untuk hiasan
Paper cup secukupnya
* ayak tepung gandum, tepung kastard, tepung jagung & baking powder.
CARANYA:
1. Adun sebati butter, gula icing dan esen vanilla. Adun2 manja je guna senduk kayu.
2. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
3. Parut doh ke dalam paper cup dan taburkan coklat rice.
4. Panaskan oven 170'c selama 5 minit. Bakar biskut selama 20-25 minit pada suhu 160'c.
5. Biarkan sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan