Rabu, 30 Januari 2019

SHELL OUT MARVELLOUS

Assalamualaikum & salam  sejahtera .. .





Lama tak bersiaran...hari ni  tergerak  hati
untuk  post resepi  shell out untuk  rujukan diri  sendiri & penggemar2 shell out ...
Bila  masak  sendiri  sangat  puas  hati  & berbaloi2...puas makan...

Bahan-bahan shell out
2 kg udang
2 kg sotong
2 kg lala
10 ekor  ketam

Bahan-bahan kuah :

Bahan  kisar
20 tangkai cili  kering
2 sudu  makan  udang  kering
1 inci  belacan
2 labu  bawang  besar
15 ulas  bawang  ros
10 ulas  bawang putih
1 inci  halia
# kisar  semua  bahan  di  atas  dengan  sedikit  minyak  dan  air .

Bahan tumis :
5 tangkai daun  kari
2 batang  serai -ketuk
1 inci  halia - hiris
10 batang  cili  padi  - hiris
6 ulas  bawang putih  - hiris
6 ulas  bawang ros - hiris
Minyak
1 sudu  makan butter

Bahan  perasa :
1 peket  rempah  kari  ikan
3 sudu  makan  sos  tiram
3 sudu  makan  sos  ikan
1 sudu  teh  serbuk  lada  hitam
1 kiub  pati  ayam
1 sudu  teh  garam  halus
4 sudu  makan  gula

Cara-cara memasak  kuah :


1. Panaskan minyak  & butter.  Tumis bahan  tumisan  hingga  naik  bau  dan  sedikit  garing. 


2. Masukkan  bahan  yang telah  dikisar & masak  dengan  api  kecil  hingga  cili  benar-benar masak  dan  naik  minyak .



3.Masukkan pula  rempah  kari  & tumis  lagi  hingga  rempah  masak. 



4.Masukkan bahan  perasa  & masak  hingga  kuah  pekat .


SELAMAT MENCUBA!!!



Tiada ulasan: