Khamis, 31 Januari 2019

SINGGANG PEDAS IKAN JENAHAK PALING AWESOME

Assalamualaikum & selamat petang.. .



Bila layan  drama tv3 tetiba  rasa  teremosi pulak ...'Setelah  Cinta  Itu  Pergi'...hmmm... Masa  org tu  ade  macam2 kau  buat  tak  hargai  langsung ...Bila  orang  tu  dah  xde  barulah  terhegeh2 nak ...moral of the story.. .' Kita  akan  rasa  kehilangan  apabila  orang  yang kita  sayang  pergi  meninggalkan  kita. ..Hargailah selagi  masih  ada. . .

Emm. ..Sorry  ea  mok  cik  teremo skit...apa2 pun  tujuan  mok  cik  sebenarnya  nak  share resepi  singgang  ikan ... Sejak  menjak  ni  banyak  betul  dugaan. ..Bertimpa2...tapi mok  cik  terimanya sebagai dugaan  mungkin mok  cik  perlu  lebih  muhasabah diri  & menjadikan  mok  cik  orang  yang lebih  sabar... Terbaru...hard disc laptop  rosak.. .Dahlah  xleh  buat  back  up  dah .. Habis  semua  data-data mok  cik  dalam  tu ...Rasa  gelap  jer  dunia . .Lembik  terduduk jgk  mok  cik ...Tp  bila  mok  cik  pikir  mgkn  ade  hikmah  sesuatu  yg  berlaku .. Mok  cik  cuba  redha. ..mgkn ade  sesuatu  yg  lebih  baik  menanti  mok  cik ...Kan.. .Sape  tahu ...

Oklah  mok  cik nak  share resepi  singgang pedas  ikan .. Actually share resepi ni  satu  terapi jgk .. Selain  boleh jadi  rujukan untuk  diri  sendiri. ..

Singgang  ni kekadang orang panggil asam  rebus  kekadang ada  juga  yang panggil sayur  air ...ikutlah  sedap  sebut  yang mana . .Penggunaan  ikan  pun ikut citarasa masing-masing. ..ade yg  suka  ikan  kayu(tongkol),ikan  kembung(temenung) & ikan  potong ...Untuk  resepi  ni  mok  cik  guna potongan  ikan  jenahak. ..Emmm  sedap  sangat ...


Bahan-bahan:

5 keping  ikan  jenahak
* 3 batang  cili  merah
* 1 biji  bawang besar
* 4 ulas  bawang ros
* 6 ulas  bawang  putih
* 1 inci  lengkuas
* 1 inci  kunyit  hidup
Bahan-bahan yang bertanda* blender hingga lumat

4 cawan  air
5 keping  asam  keping
2 bunga  kantan
Daun  kesum
Garam  secukupnya
Sedikit  gula

Cara-caranya:
1. Masukkan  air ke dalam  periuk  hingga  mendidih .
2. Masukkan  bahan  yang diblender, asam  keping ,daun  kesum  & bunga  kantan . Biarkan  mendidih  sebentar .
3.Masukkan pula  ikan  dan  bendi .Reneh  sehingga ikan  masak  lebih  kurang  10 minit .
4.Bubuh garam  & gula  secukupnya .


SELAMAT MENCUBA !!!






Tiada ulasan: