Jumaat, 8 Februari 2019

ASAM PEDAS IKAN JENAHAK

Assalamualaikum & salam  sejahtera ...







Asam  pedas...antara  menu  favourite orang  johor ...kalau  namanya  orang  johor  tapi  tak  tahu nak  masak  menu  ni  mesti  something  wrong....rugi  rasanya kalau  tak  tahu ...

Resepi  asam  pedas  yang  saya  nak  share  kali  ni  menggunakan  ikan... Kali  ni  saya  guna  potongan  ikan  jenahak ....selain  ikan  jenahak  boleh  juga  guna  ikan  pari, ikan  kembong ,ikan  siakap ,ikan  keli,ikan parang mahupun  ikan  siakap...terpulang  citarasa  masing-masing .

Asam  pedas ni  banyak  resepi ....ada  yang  terlalu  masam.. .Ada  yang  terlalu  pedas ...yang  saya  share  ni  versi  saya  sendiri mengikut  citarasa  saya  & family  sendiri .. Setakat  ni  feedback sedap ...



Bahan-bahan :

3 keping  ikan  jenahak
4 sudu  makan  cili  kisar

# 2 biji  bawang  besar
# 7 ulas  bawang  putih
# blender

1 cawan  air  asam jawa - ambil  satu  sudu kecil  asam  jawa  bancuh  dengan air  jadikan  satu  cawan.

6 batang  bendi
1 biji  tomato - belah  4
Daun  kesum
2 bunga  kantan  - potong  serong
Air  secukupnya
Garam  & gula  secukupnya
( Saya  guna 5 sudu  kecil  garam  halus & 4 sudu  makan  gula)
Minyak  untuk  menumis


Cara-caranya  :
1. Panaskan  minyak .Tumis  bahan  yang  diblender  & tumis  hingga  naik  bau .
2. Masukkan  pula  cili  kisar  & masak  hingga  pecah  minyak .
3. Masukkan  air  asam  jawa, ikan  & bendi . Biarkan  mendidih .
4. Tambah  air  secukupnya,daun kesum  & bunga  kantan. Biarkan masak  sebentar.
5.Akhir sekali ,masukkan tomato,garam & gula  secukupnya .
6. Biarkan  mereneh  hingga  kuahnya  agak  pekat . Tutup  api.
7. Hidang bersama  nasi  putih ,hirisan timun ,salad & telur  masin .

Fuh !!! Memang  marvellous!!!

SELAMAT  MENCUBA!!!😋😋😋



Tiada ulasan: