Selasa, 26 Mac 2019

DAGING BLACKPEPPER

Assalamualaikum & selamat  petang....

Nak  menghabiskan stok  peti  ais...masak  apa  yang  ada ... Kebetulan  tinggal  daging  1/2 kg  dalam  peti  beku... Makanya  jadilah menu  daging  blackpepper....

Daging  blackpepper






Bahan-bahan :
1/2 kg  daging -saya  rebus  dulu  sampai  empuk (guna  pressure cooker  12 minit  jer)-toskan daging  & gaul  dengan  3 sudu makan  sos  lada  hitam. Perap  10 minit
2 biji  bawang  besar -hiris  bulat 
5 ulas  bawang  putih  -hiris  nipis 
1 inci  halia -hiris  nipis 
2 biji  cili  merah -hiris  serong 
1 batang  serai -ketuk 
2 sudu  makan  sos  tiram 
2 sudu  makan  sos  lada  hitam 
 1 sudu  kecil  lada  hitam -tumbuk  kasar 
1 sudu  kecil  garam 
1 sudu  makan  knorr  pasti  sedap
1 cawan  air  bancuhan  tepung  jagung
1 cawan  air

# Daging  kalau  tak  nak  rebus  pun  boleh ..goreng  mentah2...tapi  tulah kekadang  masih  liat .. Sebab  tulah  saya  suka  rebus  sampai  empuk  dulu ...



Cara-cara memasak:
Step 1 : Panaskan  minyak. Masukkan  daging  & goreng  hingga  agak  garing .
Step  2 : Masukkan  semua  bahan-bahan  lain . Gaul  sebati  & masak  hingga  bahan2 agak layu .
Step 3: Kemudian  masukkan  pula  lada  hitam  tumbuk  & gaul  sebati .
Step  4 : Masukkan  air, air  tepung  jagung  & masak  hingga  kuah  agak  pekat .


SELAMAT  MENCUBA !!!😋



Tiada ulasan: