Nak menghabiskan stok peti ais...masak apa yang ada ... Kebetulan tinggal daging 1/2 kg dalam peti beku... Makanya jadilah menu daging blackpepper....
Daging blackpepper
Bahan-bahan :
1/2 kg daging -saya rebus dulu sampai empuk (guna pressure cooker 12 minit jer)-toskan daging & gaul dengan 3 sudu makan sos lada hitam. Perap 10 minit
2 biji bawang besar -hiris bulat
5 ulas bawang putih -hiris nipis
1 inci halia -hiris nipis
2 biji cili merah -hiris serong
1 batang serai -ketuk
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam -tumbuk kasar
1 sudu kecil garam
1 sudu makan knorr pasti sedap
1 cawan air bancuhan tepung jagung
1 cawan air
# Daging kalau tak nak rebus pun boleh ..goreng mentah2...tapi tulah kekadang masih liat .. Sebab tulah saya suka rebus sampai empuk dulu ...
Cara-cara memasak:
Step 1 : Panaskan minyak. Masukkan daging & goreng hingga agak garing .
Step 2 : Masukkan semua bahan-bahan lain . Gaul sebati & masak hingga bahan2 agak layu .
Step 3: Kemudian masukkan pula lada hitam tumbuk & gaul sebati .
Step 4 : Masukkan air, air tepung jagung & masak hingga kuah agak pekat .
SELAMAT MENCUBA !!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan