Rabu, 15 Mei 2019

BAYAM MASAK LEMAK

Assalamualaikum  & salam Ramadhan ...

Bayam  masak  lemak


BAYAM MASAK  LEMAK ... First  time  masak  bayam  Brazil...uish  Brazil  tu... Nama  kemain  hebat ...mungkin  rasa  sehebat  namanya...hehe ....orang kata sedap  buat  tumis  belacan, masak  sayur  air  pun  sedap....buat  masak  lemak  pun  sedap ... So, nak rasa  punya pasal  hari  ni  try  masak  lemak  campur  udang  & suhun ....yummy....memang  sedap...tak  rugi  mencuba....

Resepi  campak2 baling-baling  jer... Jom  tengok  resepinya...


Bayam  Brazil

BAHAN-BAHAN :
Bayam  brazil  - siang,basuh & toskan
20 ekor  udang - buang  kepala,usus & cuci  bersih
Segenggam  suhun  -rendam
Air  secukupnya
1 kotak kecil  santan
2 sudu  kecil  garam  halus
1 sudu  makan  knorr  pasti  sedap
Sedikit  serbuk kunyit

Bahan  tumbuk
3 ulas  bawang  merah
3 ulas  bawang  putih


CARA-CARANYA :
# Panaskan  sedikit  minyak .Tumis  bahan  tumbuk  hingga  naik  bau.
# Masukkan  udang  dan  masak  sebentar .Masukkan  sedikit  air  & biar  mendidih .
# Masukkan  sayur  bayam  dan  biarkan sedikit layu.
# Tambah  air  secukupnya & santan .Gaul  sebati.
# Masukkan  garam,knorr pasti  sedap  & sedikit  serbuk  kunyit.
# Masukkan  suhun  & didihkan  sebentar  hingga  santan  benar-benar  masak .Guna api  kecil  sahaja  supaya santan  tak  pecah.
# Sedia untuk  dihidang.


SELAMAT  MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan: