Bayam masak lemak |
BAYAM MASAK LEMAK ... First time masak bayam Brazil...uish Brazil tu... Nama kemain hebat ...mungkin rasa sehebat namanya...hehe ....orang kata sedap buat tumis belacan, masak sayur air pun sedap....buat masak lemak pun sedap ... So, nak rasa punya pasal hari ni try masak lemak campur udang & suhun ....yummy....memang sedap...tak rugi mencuba....
Resepi campak2 baling-baling jer... Jom tengok resepinya...
Bayam Brazil |
BAHAN-BAHAN :
Bayam brazil - siang,basuh & toskan
20 ekor udang - buang kepala,usus & cuci bersih
Segenggam suhun -rendam
Air secukupnya
1 kotak kecil santan
2 sudu kecil garam halus
1 sudu makan knorr pasti sedap
Sedikit serbuk kunyit
Bahan tumbuk
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA-CARANYA :
# Panaskan sedikit minyak .Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
# Masukkan udang dan masak sebentar .Masukkan sedikit air & biar mendidih .
# Masukkan sayur bayam dan biarkan sedikit layu.
# Tambah air secukupnya & santan .Gaul sebati.
# Masukkan garam,knorr pasti sedap & sedikit serbuk kunyit.
# Masukkan suhun & didihkan sebentar hingga santan benar-benar masak .Guna api kecil sahaja supaya santan tak pecah.
# Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan