Gulai daging batang pisang |
Gulai daging batang pisang....kalau kat Kedah ni memang famous menu ni terutamanya di kenduri-kenduri kahwin ...kalau takde lauk ni memang rasa satu kekurangan ....orang kat Kedah ni panggil gulai kawah ....masak dalam kawah baru kaw,kaw rasanya....
Awal-awal dok Kedah ni rasa pelik jugak dengan menu ni....tertanya-tanya sedap ke batang pisang masak dengan daging... Tapi ...Bila dah dapat rasa ....fulamak....sedapnya ...ingat guna batang pisang betul2 rupa-rupanya guna isi dalam batang..... .Siat2 kulit luar ambil isi dalamnya ...bahagian tu yang dimasak ...barulah tau... Hehe ...kiranya kalau batang kelapa kita ambil umbutnya ...
Isi batang pisang yang dimasak Sumber gambar : Google |
Gulai ni lagi kita perangat lagi sedap... Sebab lagi perangat lagi sebati rempahnya & kuahnya makin pekat... & pastikan daging betul2 lembut sebab kalau liat,hmmm...spoilt selera makan....
Oklah,Jom kita terjah resepinya...
Bahan-bahan:
1/2 kg daging - potong kecil
1/2 kg batang pisang -bahagian empulur
-potong lebih kurang 1 inci & rendam dalam air supaya tak lebam
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu makan kerisik
1 peket kecil rempah kari daging
Rempah sekawan
Daun kari
Bahan tumbuk
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-caranya :
# Panaskan minyak. Tumis rempah sekawan & daun kari hingga naik bau.
# Masukkan bahan tumbuk & tumis hingga wangi. Kemudian masukkan pes rempah kari & tumis lagi hingga pecah minyak .
# Masukkan daging,gaul rata & masak hingga keluar air daging .
# Masukkan santan, air, kerisik & batang pisang .Gaul rata dan biarkan hingga daging empuk.
# Masukkan garam & sedikit serbuk perasa. Biarkan mereneh hingga bahan betul-betul sebati.
# Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan