Selasa, 14 Mei 2019

GULAI DAGING BATANG PISANG

Assalamualaikum & salam  Ramadhan ...

Gulai  daging  batang  pisang


Gulai  daging  batang  pisang....kalau  kat  Kedah  ni  memang  famous  menu  ni  terutamanya  di  kenduri-kenduri  kahwin ...kalau  takde  lauk  ni  memang  rasa  satu  kekurangan ....orang  kat  Kedah  ni  panggil  gulai  kawah ....masak  dalam  kawah  baru  kaw,kaw rasanya....

Awal-awal  dok  Kedah  ni  rasa  pelik  jugak  dengan  menu  ni....tertanya-tanya  sedap  ke  batang  pisang  masak  dengan daging... Tapi ...Bila  dah  dapat rasa ....fulamak....sedapnya ...ingat  guna  batang  pisang  betul2 rupa-rupanya guna isi dalam  batang..... .Siat2 kulit  luar  ambil  isi  dalamnya ...bahagian  tu  yang  dimasak ...barulah  tau... Hehe ...kiranya  kalau  batang  kelapa  kita  ambil  umbutnya ...


Isi  batang  pisang  yang  dimasak
Sumber gambar : Google

Gulai  ni  lagi  kita  perangat  lagi  sedap... Sebab  lagi  perangat  lagi  sebati  rempahnya  & kuahnya  makin  pekat... & pastikan  daging  betul2 lembut  sebab  kalau  liat,hmmm...spoilt  selera  makan....

Oklah,Jom  kita  terjah  resepinya...


Bahan-bahan:
1/2 kg  daging  - potong  kecil
1/2 kg batang  pisang -bahagian  empulur
-potong  lebih  kurang  1 inci  & rendam  dalam  air supaya  tak  lebam
1 cawan  santan  pekat
3 cawan  air
1 sudu  makan  kerisik
1 peket  kecil rempah  kari  daging
Rempah  sekawan
Daun  kari

Bahan  tumbuk
1 biji  bawang  besar
3 ulas  bawang  putih
1 inci  halia

Cara-caranya :
# Panaskan  minyak. Tumis  rempah  sekawan  & daun  kari  hingga  naik  bau.
# Masukkan  bahan  tumbuk  & tumis  hingga  wangi. Kemudian  masukkan  pes  rempah  kari  & tumis  lagi hingga pecah  minyak .
# Masukkan  daging,gaul rata & masak  hingga keluar  air  daging .
# Masukkan  santan, air, kerisik  & batang  pisang .Gaul  rata  dan  biarkan hingga  daging  empuk.
# Masukkan garam & sedikit  serbuk  perasa. Biarkan  mereneh  hingga  bahan betul-betul  sebati.
# Sedia  untuk  dihidang.


SELAMAT  MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan: