![]() |
| Gulai daging batang pisang |
Gulai daging batang pisang....kalau kat Kedah ni memang famous menu ni terutamanya di kenduri-kenduri kahwin ...kalau takde lauk ni memang rasa satu kekurangan ....orang kat Kedah ni panggil gulai kawah ....masak dalam kawah baru kaw,kaw rasanya....
Awal-awal dok Kedah ni rasa pelik jugak dengan menu ni....tertanya-tanya sedap ke batang pisang masak dengan daging... Tapi ...Bila dah dapat rasa ....fulamak....sedapnya ...ingat guna batang pisang betul2 rupa-rupanya guna isi dalam batang..... .Siat2 kulit luar ambil isi dalamnya ...bahagian tu yang dimasak ...barulah tau... Hehe ...kiranya kalau batang kelapa kita ambil umbutnya ...
| Isi batang pisang yang dimasak Sumber gambar : Google |
Gulai ni lagi kita perangat lagi sedap... Sebab lagi perangat lagi sebati rempahnya & kuahnya makin pekat... & pastikan daging betul2 lembut sebab kalau liat,hmmm...spoilt selera makan....
Oklah,Jom kita terjah resepinya...
Bahan-bahan:
1/2 kg daging - potong kecil
1/2 kg batang pisang -bahagian empulur
-potong lebih kurang 1 inci & rendam dalam air supaya tak lebam
1 cawan santan pekat
3 cawan air
1 sudu makan kerisik
1 peket kecil rempah kari daging
Rempah sekawan
Daun kari
Bahan tumbuk
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara-caranya :
# Panaskan minyak. Tumis rempah sekawan & daun kari hingga naik bau.
# Masukkan bahan tumbuk & tumis hingga wangi. Kemudian masukkan pes rempah kari & tumis lagi hingga pecah minyak .
# Masukkan daging,gaul rata & masak hingga keluar air daging .
# Masukkan santan, air, kerisik & batang pisang .Gaul rata dan biarkan hingga daging empuk.
# Masukkan garam & sedikit serbuk perasa. Biarkan mereneh hingga bahan betul-betul sebati.
# Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan:
Catat Ulasan