Jumaat, 31 Mei 2019

BISKUT TART GULUNG NENAS

Assalamualaikum & salam  Ramadhan ...

Tart  gulung  nenas


Tart  gulung  nenas....biskut  wajib  buat  setiap  tahun ...


Bahan-bahan :
1 cawan  / 4 sudu  makan butter
2 sudu makan  minyak  sapi
3 sudu  makan  susu  pekat
1 sudu  kecil  esen  vanilla
1 biji  telur
3  1/4 cawan tepung  gandum
2 sudu  makan  tepung  kastard
2 sudu  makan  tepung  jagung

Inti  jem  dibulat-bulatkan
Inti  jem  nenas

Kuning telur + sedikit air + sedikit pewarna  oren (untuk  gliss)


Cara  membuatnya :
1. Gaul  sebati  butter,minyak sapi, susu  pekat & esen  vanilla .Guna  senduk  kayu jer .
2. Masukkan  pula telur  dan  gaul  lagi  hingga  sebati .
3. Masukkan  tepung dan  uli hingga  jadi doh & tidak melekat  pada  tangan. Kalau  masih  lembik  tambah  tepung  jagung  sedikit demi  sedikit .
4. Panaskan  oven  160'c selama 10 minit .
5. Terap  doh  dengan acuan  semperit  lebih  kurang  3 inci.
6. Letak  inti  jem  nenas  yang  telah  dibulat-bulatkan.Gulung kemas.
7. Glisskan  sedikit  di  bahagian  atas  tart .
8. Bakar  pada  suhu  160'c selama  25 minit.
9. Biarkan sejuk  & simpan  dalam  bekas  kedap  udara.


SELAMAT  MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan: