Rabu, 29 Mei 2019

FLORENTINE COOKIES @ BISKUT ALMOND KARAMEL RANGUP

Assalamualaikum  & salam  Ramadhan...

Florentine cookies


Biskut  Florentine ...amboi  nama....actually  sempena  nama  tepung  yg  digunakan tepung florentina....senang jer  buat  biskut  ni...gaul2 tepung  florentina dengan  kekacang-kekacang,pastu bakar,siap...kalau  boh  dalam  bekas  kecik  tak sampai  10 minit dah  siap  bakar ...

Tapi  kos  untuk  barang-barang  biskut  ni  memang ler  mahal.. sebab tu  buat sendiri  lebih  berbaloi  dapat  banyak  berbanding  kalau  beli  sebalang  harga  dah  berapa .. tu  pun  ade  beberapa keping  jer....


Ni cara  membuatnya  ye :

Mula-mula  bakar  semua  jenis  kekacang  160'c selama  5 minit.



Kemudian, gaul  sebati  kekacang  tadi  dengan  tepung  florenta .Masukkan   lebih kurang  sesudu dalam  papercup. Kemudian  bakar .
Kalau  size  M bakar  160'c selama  15 minit.
Size  S bakar  160'c selama 9 minit. 


Suhu  & masa  ikut  oven  masing-masing.Kena try  & error...tak  nak  membazir  testing  dulu  satu  cup .. Kalau  suhu & masa  dah ok  boleh  bakar  banyak... Bukan  apa,bahan mahalkan....kalau  rentung  rugi  pulak  nanti...hehe ..


Senang  je kan??? SELAMAT  MENCUBA!!!😋

Tiada ulasan: