Ahad, 26 Mei 2019

KARI KEPALA IKAN

Assalamualaikum & salam  Ramadhan ...

Kari  kepala ikan


Kari  kepala  ikan ...kebetulan  ada  kepala  ikan  siakap...isinya  hari  tu dah  masak  asam  pedas....maka  kepalanya  akan  dimasak  kari...


BAHAN-BAHAN  :
kepala  ikan  siakap
1 kotak  kecil  santan
1 peket  rempah  kari  ikan  Baba's
3 sudu  makan  serbuk  cili
1/2 sudu  kecil  jintan  putih -tumbuk
2 sudu  makan ketumbar -kisar
5 ulas  bawang  merah  - dimayang
3 tangkai  daun  kari
1 sudu  makan  biji  sawi
1 sudu  makan  asam  jawa  dibancuh dengan  semangkuk  kecil  air
4 sudu  kecil  garam  halus
Sedikit  serbuk  perasa
2 biji  cili  merah- belah  2
Sebiji  tomato -belah  4
5 batang  bendi
1 mangkuk  air

2 biji  bawang  besar  & sebiji  tomato - blender

5 ulas  bawang  putih  & 2 inci  halia - blender


CARA MEMASAK:
1. Panaskan  minyak. Kuantiti minyak  banyak  sikit  untuk  dapatkan  tekstur  kuah  kari  yang  menarik.
2. Tumis bawang merah  yang telah  dimayang tadi,daun kari,lada merah  & biji  sawi  hingga wangi .
3. Kemudian,masukkan bawang  putih  & halia  yang telah  diblender  tadi,serbuk kari,serbuk cili, ketumbar  & jintan  putih. Tumis  lagi  hingga  garing.
4. Masukkan  pula  air  asam  jawa. Kacau  sebati  & biarkan  mendidih.
5. Kemudian,masukkan bawang  besar  & tomato  yang  telah  diblender.Biarkan sebentar  & kacau  sebati .
6. Masukkan  santan  & air. Biarkan  sampai mendidih. Masukkan  ikan  & bendi .Didihkan  hingga bendi  lembut  dan  ikan  masak.
7. Masukkan  pula  tomato,garam & serbuk  perasa. Biarkan kuah  mereneh hingga  dapat  tekstur  kuah  yang  disukai.  Saya renehkan hingga  keluar  minyak .
8. Sedia  untuk dihidang .


SELAMAT MENCUBA!!!😋

Tiada ulasan: