Mini karipap serunding |
Hari ni hari ke-14 umat Islam berpuasa... Bermaksud masing2 dah mula sibuk membuat persiapan raya kan ...antaranya membuat kuih raya....
Hari ni nak share resepi mini karipap serunding ....salah satu kudapan di hari raya... Krup krap ...Krup krap ...kalau buat sendiri boleh dapat dalam 200 biji ... Puas hati kan....
Kulit karipap rangup |
Bahan-bahan untuk kulit karipap
1/4 cawan marjerin yang dicairkan
110ml air sejuk
Secubit garam
Cara-caranya :
# Masukkan bahan kering di dalam mangkuk . Masukkan marjerin cair. Gaul sebati .
# Kemudian,masukkan air sedikit demi sedikit & uli hingga doh jadi licin.
# Rehatkan doh selama 15 minit. Tutup dengan kain lembap untuk elak doh menjadi kering .
# Canai senipis mungkin. Letak dalam acuan .Kemudian, sapukan putih telur di sekeliling acuan supaya tepung melekat dan tidak terbuka semasa menggoreng.
#Masukkan inti .
# Goreng dengan api perlahan untuk mendapatkan karipap yang rangup .
# Tos & sejukkan .
# Simpan di dalam bekas kedap udara .
Inti serunding ikan
1 kg ikan selayang - rebus, ambil isi & blend dengan sedikit air .
Bahan kisar
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
Garam & gula secukupnya
Cara-caranya :
# Panaskan sedikit minyak .Tumis bahan kisar hingga naik bau.
# Masukkan isi ikan & gaul sebati .Tambah garam & gula secukupnya.
# Masak hingga kering .
# Biarkan sejuk & bolehlah dijadikan inti mini karipap .
SELAMAT MENCUBA!!!😋
110ml air sejuk
Secubit garam
Cara-caranya :
# Masukkan bahan kering di dalam mangkuk . Masukkan marjerin cair. Gaul sebati .
# Kemudian,masukkan air sedikit demi sedikit & uli hingga doh jadi licin.
# Rehatkan doh selama 15 minit. Tutup dengan kain lembap untuk elak doh menjadi kering .
# Canai senipis mungkin. Letak dalam acuan .Kemudian, sapukan putih telur di sekeliling acuan supaya tepung melekat dan tidak terbuka semasa menggoreng.
#Masukkan inti .
# Goreng dengan api perlahan untuk mendapatkan karipap yang rangup .
# Tos & sejukkan .
# Simpan di dalam bekas kedap udara .
Inti serunding ikan
1 kg ikan selayang - rebus, ambil isi & blend dengan sedikit air .
Bahan kisar
10 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 inci halia
Garam & gula secukupnya
Cara-caranya :
# Panaskan sedikit minyak .Tumis bahan kisar hingga naik bau.
# Masukkan isi ikan & gaul sebati .Tambah garam & gula secukupnya.
# Masak hingga kering .
# Biarkan sejuk & bolehlah dijadikan inti mini karipap .
SELAMAT MENCUBA!!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan