Sabtu, 18 Mei 2019

NASI KERABU

Assalamualaikum  & salam  Ramadhan ...

Nasi  kerabu


Nasi  kerabu ...ala2 kelantan  gitu ...tekak  ni  berahi  nasi  kerabu  colour  biru  jer .. Baru ade  kick  orang  kata ...Sedap  dimakan  dengan  kuah tumis,sambal cili, sambal ikan,ulam-ulaman,telur masin,ikan celup tepung,ayam berempah, solok  lada atau  daging  bakar .

Lauk pauk nasi  kerabu

Untuk  nasi  kerabu  versi  kali  ni  saya  akan  share kan resepi nasi  biru, ayam  goreng  berempah,ikan celup  tepung ,sambal ikan,sambal cili & kuah  tumis.

9 item  nasi  kerabu

Nasi  kerabu  ini  menampilkan  beberapa  lauk  pauk  termasuk  ulam-ulaman.

1. Nasi  biru
2. Ayam  goreng  berempah
3. Ikan  celup  tepung
4. Kuah  tumis
5. Sambal  cili
6. Sambal  ikan
7.Ulam  ulaman (kubis,bunga kantan,kacang panjang,taugeh,timun)
8. Telur  masin
9. Keropok  goreng

Ulam-ulaman

Tu  dia ...9 item  kena  prepare ...Nampak renyah  kan ...Tapi ...Masak  sendiri  memang  puas hati ...puas  hati bila  menikmati  nasi  kerabu  air  tangan  sendiri ...Tengok suami & anak-anak  makan  dengan  penuh  berselera,rasa bersyukur  sangat ...
Untuk  resepi  solok  lada  saya bagi  lain  kalilah  ye ...Sbb  kali  ni  tak  buat  pun ...Tak jumpe  lada  hijau  besar  tu  kat  sini ....

Jom  kita  tengok  resepinya  satu  persatu ...Resepi  ni adalah  nasi kerabu  ala  Johorean  ye ...sbb  yang  memasaknya  orang Johor ...Kenalah  dengan  tekak orang  Johor ...Jangan  mare ye ...



Nasi  biru
NASI  BIRU
3 mangkuk  kecil  beras
3 1/2 cawan  air
Sedikit  garam
Sedikit  pewarna  biru
2 helai  daun pandan - simpul
1 batang  serai  -diketuk
# Masak  nasi  dalam  rice  cooker .



Ayam  goreng  berempah

AYAM  GORENG  BEREMPAH
Untuk  resepi  lengkap  boleh  klik SINI




Ikan  celup  tepung

IKAN  CELUP TEPUNG
5 ekor  ikan  kembung

Bahan  bancuhan  tepung
1 cawan  tepung  gandum
2 sudu  makan  marjerin
2 sudu  makan  tepung  beras
1 sudu  kecil  serbuk  kunyit
1 sudu  kecil garam
225ml air/ secukupnya

# Bancuh  campuran  tepung  hingga  semua  sebati .Jangan  cair  sangat,jangan pekat  sangat .
# Celup  ikan  di  dalam  bancuhan tepung  tadi  & goreng  dalam  minyak  yang  banyak  hingga  garing .




Kuah  tumis
KUAH  TUMIS

Bahan  kisar
10 tangkai  cili  kering
1 biji  bawang  besar
3 ulas  bawang  merah
8 ulas  bawang  putih
1/2 inci  halia

3 batang  serai -ketuk
2 asam  keping
1 ketul  gula  kabung
1 sudu  kecil  garam  halus
2 sudu makan  budu
1 1/2 cawan  air
200ml santan  pekat
Minyak  secukupnya untuk  menumis


CARA-CARANYA :
# Panaskan  minyak .Tumis  bahan  kisar  & serai  hingga pecah  minyak  dengan api  perlahan .
# Masukkan  air  & santan .Biarkan  mendidih  & kacau  selalu  supaya santan  tak  pecah  & berketul .
# Masukkan  pula gula  kabung,garam,budu,asam keping. Didihkan  hingga  kuah  agak  pekat .
# Sedia  untuk  dihidang .




Sambal  cili

SAMBAL  CILI
20 biji  cili padi
1 sudu  kecil  cuka
Sedikit  air  asam  jawa
4 sudu  kecil  gula
2 sudu  kecil  garam
Sedikit  belacan  - tak  nak  bubuh  pun takpe .

# Blender  semua  bahan .Sedia  untuk  dihidang.





Sambal  ikan

SAMBAL  IKAN

2 ikan selayang - rebus  & ambil  isi
1 biji  kelapa  parut -isi  putih
2 batang  serai
3 biji  bawang  merah
1 sudu  kecil  garam  halus
1 sudu makan  gula

# Tumbuk  semua  bahan .Gaul  sebati  & sangai  hingga  garing.


SELAMAT  MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan: