Nasi kerabu |
Nasi kerabu ...ala2 kelantan gitu ...tekak ni berahi nasi kerabu colour biru jer .. Baru ade kick orang kata ...Sedap dimakan dengan kuah tumis,sambal cili, sambal ikan,ulam-ulaman,telur masin,ikan celup tepung,ayam berempah, solok lada atau daging bakar .
Lauk pauk nasi kerabu |
Untuk nasi kerabu versi kali ni saya akan share kan resepi nasi biru, ayam goreng berempah,ikan celup tepung ,sambal ikan,sambal cili & kuah tumis.
9 item nasi kerabu |
Nasi kerabu ini menampilkan beberapa lauk pauk termasuk ulam-ulaman.
1. Nasi biru
2. Ayam goreng berempah
3. Ikan celup tepung
4. Kuah tumis
5. Sambal cili
6. Sambal ikan
7.Ulam ulaman (kubis,bunga kantan,kacang panjang,taugeh,timun)
8. Telur masin
9. Keropok goreng
Ulam-ulaman |
Tu dia ...9 item kena prepare ...Nampak renyah kan ...Tapi ...Masak sendiri memang puas hati ...puas hati bila menikmati nasi kerabu air tangan sendiri ...Tengok suami & anak-anak makan dengan penuh berselera,rasa bersyukur sangat ...
Untuk resepi solok lada saya bagi lain kalilah ye ...Sbb kali ni tak buat pun ...Tak jumpe lada hijau besar tu kat sini ....
Jom kita tengok resepinya satu persatu ...Resepi ni adalah nasi kerabu ala Johorean ye ...sbb yang memasaknya orang Johor ...Kenalah dengan tekak orang Johor ...Jangan mare ye ...
Nasi biru |
3 mangkuk kecil beras
3 1/2 cawan air
Sedikit garam
Sedikit pewarna biru
2 helai daun pandan - simpul
1 batang serai -diketuk
# Masak nasi dalam rice cooker .
Ayam goreng berempah |
AYAM GORENG BEREMPAH
Untuk resepi lengkap boleh klik SINI
Ikan celup tepung |
IKAN CELUP TEPUNG
5 ekor ikan kembung
Bahan bancuhan tepung
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan marjerin
2 sudu makan tepung beras
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
225ml air/ secukupnya
# Bancuh campuran tepung hingga semua sebati .Jangan cair sangat,jangan pekat sangat .
# Celup ikan di dalam bancuhan tepung tadi & goreng dalam minyak yang banyak hingga garing .
Kuah tumis |
Bahan kisar
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 batang serai -ketuk
2 asam keping
1 ketul gula kabung
1 sudu kecil garam halus
2 sudu makan budu
1 1/2 cawan air
200ml santan pekat
Minyak secukupnya untuk menumis
CARA-CARANYA :
# Panaskan minyak .Tumis bahan kisar & serai hingga pecah minyak dengan api perlahan .
# Masukkan air & santan .Biarkan mendidih & kacau selalu supaya santan tak pecah & berketul .
# Masukkan pula gula kabung,garam,budu,asam keping. Didihkan hingga kuah agak pekat .
# Sedia untuk dihidang .
Sambal cili |
SAMBAL CILI
20 biji cili padi
1 sudu kecil cuka
Sedikit air asam jawa
4 sudu kecil gula
2 sudu kecil garam
Sedikit belacan - tak nak bubuh pun takpe .
# Blender semua bahan .Sedia untuk dihidang.
Sambal ikan |
SAMBAL IKAN
2 ikan selayang - rebus & ambil isi
1 biji kelapa parut -isi putih
2 batang serai
3 biji bawang merah
1 sudu kecil garam halus
1 sudu makan gula
# Tumbuk semua bahan .Gaul sebati & sangai hingga garing.
SELAMAT MENCUBA !!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan