Ahad, 26 Mei 2019

SAMBAL BELACAN BUAH KUINI

Assalamualaikum  & salam  Ramadhan ...

Sambal  belacan  buah  kuini


Hari  ni  dah  masuk  hari  ke-21 umat  Islam  berpuasa...masuk  fasa  ke-3 berpuasa ...& hari  ni  jugak  siap  awal  memasak...maka  dapatlah  meng'update' & share  resepi-resepi...

Untuk juadah  berbuka  malam  ni....teringin  nak  makan  sambal  belacan  buah  kuini ...kalau  orang  kedah  sebut buah  kuinin ....apa2 jelah kan ...yang  penting merujuk  kepada  buah  yang  sama ....

Uniknya kat  kedah  ni ...Macam2 jenis  sambal  belacan  & kerabu juga pelbagai  ulam-ulaman jadi santapan  kekadang  daun  & pucuk  yang  tak  disangka boleh  dimakan  pun boleh  dibuat  ulam...

Tapi  sebab  saya ni  orang  Johor  dah  duduk  lama  kat  sini  pun  tak  boleh  nak  telan  semua jenis  ulam-ulaman  ni ...sebab dari  kecik  tak  pernah  makan  kan .. Ulam  timun  jer  makan .. Tapi  setakat daun  ulam  raja masih  lalu  nak  telan ...

Berbalik kepada  sambal  belacan.. .Hmm ...Memang  sedap-sedap  terutamanya  sambal  belacan  kerisik, sambal  belacan  mangga, macam2 jenis  sambal  belacan...yang  tu  sangatlah  suka ...

Hari  ni  nak  share  sambal  belacan  kuini. ..Kebetulan  ada  sebiji  buah  kuini  yang  dah  masak ...semerbak  satu  rumah...kebetulan  ada  anak lelaki  bujang  tolong  tumbuk  sambal... Alahai  bahagianya ibu  ada  orang  tolong  masak ...jom apalagi... kita  buat  sambal  belacan buah  kuini...


BAHAN-BAHAN :
sebiji  buah  kuini  yang masak -saya  parut  isinya

3 biji  cili  merah  besar
8 biji  cilipadi
1 inci  belacan  -bakar
1 sudu  kecil  garam  halus
Sedikit  perasa  jika  suka

# Tumbuk  lumat cili  & belacan .
# Masukkan  isi  kuini  dan gaul  rata .
# Masukkan  garam & bahan  perasa. Gaul  sebati .
# Sedia  dihidang  bersama ulam-ulaman.


SELAMAT  MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan: