Kuih ketayap @ lempeng gulung...sedap jugak sesekali buat kuih tradisional sendiri...makan pun puas.. .Boleh isi inti banyak-banyak....hehe....
Kulit ketayap |
Kulit ketayap
1 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan santan
2 biji telur
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil pandan emulco
2 sudu makan minyak masak
# Campur semua bahan dan blender sebati. Tapis.
Inti kelapa parut |
Inti
1/2 kelapa parut (ambil putih je)
1/2 cawan air
3/4 cawan gula merah
2 sudu makan tepung gandum
# Didihkan air dan gula merah.Masak hingga gula larut dan tapis.
# Masukkan tapisan air gula tadi ke dalam kuali. Masukkan kelapa parut dan gaul sebati .
# Bila dah agak-agak kering masukkan pula tepung gandum dan gaul sebati.
# Masak hingga inti kering.
# Sejukkan.
Cara membuatnya:
1. Dengan api kecil, panaskan kuali non-stick.
2. Ambil satu senduk kecil adunan dan tuang di tengah-tengah kuali .
3. Gelek-gelekkan kuali hingga adunan menjadi bulat dan nipis .
4. Biarkan adunan masak(warna semua bertukar hijau ).Tak perlu terbalikkan dan angkat.
5. Buat hingga adunan habis. Saya dapat 12 keping . Biarkan sejuk.
Cara menggulung kuih:
Ambil sekeping kulit ketayap .Ambil sedikit inti kelapa dan letak di atas kulit ketayap. |
Lipat kiri dan kanan kulit ketayap. |
Lipat pula di bahagian atas kulit. |
Gulung ke bawah dengan kemas . |
Gulung hingga hujung. Taraaaaaa....... Kuih ketayap yang dah siap!!!! Sedia untuk dimakan... . |
SELAMAT MENCUBA!!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan