Lempeng cicah sambal tumis ikan bilis |
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
4 1/2 cawan air (agak-agaklah kepekatannya... Jangan pekat sangat.... Jangan cair sangat ....kalau pekat nanti jadi jemput-jemput pulak....
2 sudu kecil garam
# Campur semua bahan dan gaul sebati. Jangan berbentel-bentel.
# Guna kuali non-stick,panaskan sedikit minyak.
# Ceduk satu senduk adunan dan tuang di atas kuali. Gelek-gelekkan kuali menjadi bentuk bulat .
# Biarkan sedikit garing dan kemudian terbalikkan.
# Biarkan masak sebentar dan angkat. Buat hingga habis. Pastikan guna api kecil sahaja.
# Sedia untuk dihidang.
# Boleh cicah dengan sambal tumis,gula ataupun susu pekat.
Untuk resepi sambal tumis boleh rujuk resepi sambal tumis ikan bilis nasi lemak...klik SINI yer....
SELAMAT MENCUBA !!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan