KACANG POOL |
Menu ni kalau kat Johor memang tak asing lagi...orang Johor memang tahu apa tu menu kacang pool...Sangat famous kat Johor...kat tempat lain memang susah nak jumpa...kalau dah asal orang Johor kan memang tak akan lupa menu-menu Johor walaupun duduk di negeri orang...tempat jatuh lagikan dikenang...
Ok...jom intai-intai resepi kacang pool...senang jer...tak susah mana pun nak menyediakannya...Sesuai untuk hidangan sarapan pagi, minum petang mahupun santapan waktu makan malam...
BAHAN-BAHAN:
Roti keping- Bakar sebentar
1 tin kacang pool- toskan kemudian lenyek-lenyekkan
1 tin kacang panggang
200gm daging lembu kisar
*10 biji bawang merah
* 4 ulas bawang putih
* 1 inci halia
*1 1/2 sudu makan rempah kari
*1 sudu besar serbuk ketumbar
*kisar hingga menjadi pes
2 cawan air
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak sapi (guna minyak masak biasa pun tak apa)
CARA-CARANYA:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan pecah minyak.
2. Masukkan pula daging kisar. Gaul sebati dan masak sebentar.
3. Kemudian, masukkan kacang pool dan kacang panggang. Kacau sebati.
4. Masukkan pula air, garam dan gula secukupnya.
5. Didihkan hingga kuah agak pekat.
6. Sedia untuk dihidang.
CARA MENGHIDANG
1. Masukkan kuah kacang pool ke dalam mangkuk.
2. Letak telur goreng mata di atasnya.(stok telur takde saya tak bubuh)
3. Hias di atasnya dengan hirisan lada hijau dan hirisan bawang besar. (saya tak letak pun)
4. Sedia dimakan bersama dengan kepingan roti putih/ roti benggali.
SELAMAT MENCUBA !!!😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan