ROTI PURI @ROTI BOM |
Post kali ini nak berkongsi resepi roti puri...ada orang kata roti bom, ada yang panggil roti arab...apapun nama panggilannya roti puri memang sedap dimakan panas-panas...cicah dengan kuah kari ataupu kuah sardin...alahai marvellous...
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tepung gandum
270 ml air suam
2 sudu makan minyak masak
1 sudu makan garam
CARA MEMBUATNYA:
1. Uli semua bahan selama 5 minit hingga doh licin dan tidak melekat. Rehatkan 1/2 jam.
2. Bulatkan kecil-kecil dan canaikan senipis mungkin.
3. Goreng dengan api sederhana dengan minyak yang banyak hingga doh tenggelam.
4. Simbah minyak ke atas roti hingga bergelembung dan terbalikkan.
5. Toskan dan bolehlah dihidang bersama kuah kari atau kuah sardin.
SELAMAT MENCUBA!!!😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan