Muffin coklat |
Hari ni nak up pulak resepi menggunakan air fryer.... Resepi muffin coklat.... Senang jer.... Gaul-gaul jer....tuang...bakar.... Siap!!!
Bahan-bahan :
*1 cawan serbuk koko
*2 cawan tepung blue key berserbuk penaik
*2 sudu kecil soda bikarbonat
* Ayak semua bahan
1 3/4 cawan gula kastor
3 biji telur
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3/4 cawan air panas
Cara-caranya :
1. Campurkan telur,gula kastor, minyak masak & susu cair di dalam bekas. Mix sebati menggunakan whisk.
2. Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan gaul sebati.
3. Akhir sekali,masukkan pula air panas dan gaul rata
4. Masukkan adunan 2/3 penuh ke dalam bekas muffin. Boleh tabur coklat chips jika suka.
5. Bakar 20-25 minit dalam air fryer pada suhu 140'c.
6. Nak bakar dalam oven suhu 170'c selama 20 minit. Nak kukus pun boleh... 10 minit jer...tapi guna bekas yang kalis air yer...
# tips : Untuk memastikan muffin lebih moist bakar secukup masa jer... Lepas 20 minit cucuk tengah kek dengan lidi. Kalau tak melekat cukup masaklah tu.. Kalau masih melekat tambah masa lagi...dalam 3-5minit...
# muffin coklat ni lebih sedap dimakan jika dibiarkan semalaman... Sebab lebih moist...
SELAMAT MENCUBA!!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan