Sabtu, 29 Februari 2020

SAMBAL TEMPE IKAN BILIS GARING

Assalamualaikum dan selamat malam...

SAMBAL TEMPE IKAN BILIS GARING

Ratah gitu jer pun sedap... 

Krup krap krup krap... Pedas-pedas manis.... 


SAMBAL TEMPE IKAN BILIS ...sedap yakmat....ratah macam tu jer pun sedap...pedas-pedas manis...bahan utamanya adalah tempe....

Sesiapa yang tak kenal macamana rupanya tempe,boleh tengok gambar di bawah.... Orang jawa kalau tak kenal tempe.... Hmmm... Sedih.... Lupa daratan namanya tu... Lagi sedap sebenarnya kalau dapat makan tempe yang berbalut dengan daun...tapi sekarang susah nak dapat kecuali kalau kat Johor memang banyak tempe balut daun...kat utara ni kalau nak makan tempe memang yang berbalut plastik jelah...

Kepingan tempe


BAHAN-BAHAN :

10 keping tempe -potong kecil dan goreng garing
350 gm ikan bilis halus- goreng garing
1/2 kg kacang tanah- goreng hingga masak

Tempe yang telah dipotong kecil


Tempe yang telah digoreng

Minyak masak secukupnya
20 sudu makan cili kisar - tak suka pedas boleh kurangkan
5 biji bawang besar- kisar
10 ulas bawang putih- kisar
garam dan gula secukupnya....

Ikan bilis yang telah digoreng

Bahan-bahan utama: tempe,kacang tanah dan ikan bilis yang telah digoreng



CARA MEMASAK :
1.Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan pula cili kisar dan masak hingga pecah minyak.
3. Kemudian, tambah gula dan garam. Gaul sebati.
4. Masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah. Gaul sebati.

Setelah masak, angkat dan toskan. 

5. Angkat dan biarkan sejuk.
6. Simpan di dalam bekas kedap udara.

Bila dah sejuk,simpan di dalam bekas kedap udara


SELAMAT MENCUBA !!!😋😋


Tiada ulasan: