Khamis, 23 April 2020

DAGING BAKAR ALA DANOK AIR FRYER

Assalamualaikum dan selamat petang...

DAGING BAKAR AIR FRYER

SUHU : 180'C
MASA : 20 MINIT KEMUDIAN TERBALIKKAN TAMBAH LAGI 10 MINIT
Total masa : 30 minit


Hari ni saya nak up resepi menggunakan air fryer...yelah sekarang ni kan viral penggunaan air fryer untuk memasak...senang tak payah pakai gas...tak payah bakar pakai oven...masuk-masuk cukup time siap...

Saya nak share resepi daging bakar ala-ala danok...saya try buat 2 hari lepas...sedap rupanya...tapi daging tu saya rebus dulu...perap baru bakar...bukan pe takut liat...kalau liat memang spoiltlah masa makan kan...so, langkah lebih selamat saya rebus dulu dalam pressure cooker dulu,perap semalaman baru bakar...hasilnyer memang marvellous...sedap giler...


Bahan-bahan :
1 kg daging lembu-rebus dulu...kalau tak nak rebus terus perap pun xpe...tapi kalau liat tanggung sendirilah yer...


Bahan perapan:
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan gula perang
1 sudu kecil lada hitam-tumbuk halus
1 sudu kecil sos ikan
2 sudu makan minyak

Daging yang telah diperap semalaman

# Lumur bahan perapan pada seluruh daging dan perap semalaman.


Alas dalaman air fryer dengan aluminium foil
Letakkan daging

Bakar dalam air fryer selama 20 minit

#Bakar dalam air fryer 20 minit.Pastu terbalikkan daging...bakar lagi 10 minit.

Setelah 20 minit,inilah hasilnya...terbalikkan daging dan bakar lagi 10 minit.

Selepas 30 minit....angkat dan sedia untuk dipotong.

# Angkat,potong dan sedia untuk dihidang dengan sos pencicah istimewa.



SOS PENCICAH ISTIMEWA

* 1sudu makan beras pulut-sangai
* 3 ulas bawang putih
*Akar daun ketumbar
* tumbuk lumat

1 biji limau nipis-perah dan ambil airnya
4 sudu makan air
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan sos cili
1 biji bawang besar-hiris nipis
Daun ketumbar-cincang
2 sudu kecil sos ikan
2 sudu makan gula perang

Cara memasak:
1. Masukkan air limau,air,sos ikan,sos tiram,sos cili dan gula perang ke dalam periuk.
2. Didihkan sos hingga sebati.
3. Masukkan bahan tumbuk dan gaul lagi hingga sebati.
4. Masukkan pula bawang besar dan daun ketumbar.
5. Masak sos hingga agak pekat.
6. Sedia untuk dihidang sebagai sos pencicah daging bakar.


SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋




Tiada ulasan: