Rabu, 29 April 2020

SAMBAL TUMIS HIJAU IKAN BILIS

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan...

SAMBAL TUMIS HIJAU IKAN BILIS

Sambal tumis hijau ikan bilis...kalau orang jawa panggil sambel ijo...aduh...enak banget...mangan bareng gesek...fuyoo...bertambah-tambah...merepek ape tu...haha...tu ngomong jowo...cakap bahasa jawa...

Dalam bahasa melayu maksudnya sambal hijau ni kalau makan dengan ikan masin...aduhai...lajak orang utara kata...makan nasi bertambah-tambah...boleh habis nasi seperiuk...makan dengan telur goreng atau ikan goreng pun laju ni...so, kalau tengah diet tak payah nak masak sambal hijau ni...bahaya...diet akan ke laut...


Bahan-bahan:
30 biji cili padi hijau
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 sudu kecil asam jawa jadikan 1/2 cawan
1 sudu kecil garam halus
2 sudu makan gula
Segenggam ikan bilis


Cara memasak:
1. Tumbuk lumat cilipadi,bawang dan belacan.
2. Panaskan sedikit minyak. Goreng ikan bilis hingga garing.
3. Masukkan pula bahan yang telah ditumbuk tadi. Tumis hingga cili benar-benar masak.
4. Masukkan air asam jawa,garam dan gula.
5. Masak hingga pecah minyak.
6. Sedia untuk dihidang.


SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋

Tiada ulasan: