KUIH LOPES |
Lemak manis.... |
Ada banyak versi cara membuat kuih lopes ni...tapi saya guna cara yang mudah jer...kukus pulut baru cetak ikut acuan...ade yang kukus dalam daun pisang kemudian terus potong...ikut kreativiti masing-masinglah yer...
Pulut dan air gula |
Step pertama kena buat air gula untuk curah atas kuih tu nanti...
AIR GULA |
AIR GULA
2 cawan air
3 ketul gula kabung
1/2 cawan gula perang
1 helai daun pandan -disimpul
# Masak atas api sederhana hingga gula melarut sepenuhnya.
Masak hingga air gula agak pekat... |
# Didihkan hingga kuah agak pekat dan sejukkan.
Pulut setelah dikukus |
PULUT
2 cawan tepung pulut-rendam 1 jam
2 cawan santan cair
1/2 cawan air tapisan daun pandan
1 sudu teh air kapur
Secubit garam
Cara memasak:
1. Gaul semua bahan dan tuang ke dalam loyang. Kukus selama 30 minit.
Masukkan pulut ke dalam acuan...tekan padat kemudian keluarkan... |
2. Dah masak,ambil sedikit pulut,tekan-tekan ke dalam acuan bulat dan keluarkan.
pulut yang sudah siap digaul dengan kelapa parut |
BAHAN SALUTAN PULUT
1/2 biji kelapa parut muda/putih
Secubit garam
# Gaul sebati dan kukus 5 minit.
Lopes sedia terhidang... |
Cara menghidang:
1. Gaul pulut yang telah dicetak ke dalam kelapa parut.
2. Letak di dalam pinggan.
3. Curahkan air gula.
SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan