KUIH SERI MUKA JAGUNG |
LAPIS BAWAH(pulut)
2 cawan beras pulut- rendam 1 jam
2 1/2 cawan santan cair
1/2 sudu teh garam halus
Sedikit pewarna hijau
# Kukus pulut selama 30 minit.
# Alaskan loyang 8 inci dengan plastik. Tuang pulut yang telah dikukus tadi dan tekan-tekan menggunakan senduk nasi hingga padat.
# Lorek-lorekkan permukaan pulut dengan garfu supaya lapisan atas melekat nanti.
Lemak manis berkrim.... |
LAPISAN ATAS(JAGUNG)
1 biji telur
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan susu cair
4 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna kuning.
# Blender semua bahan di atas dan tapis ke dalam periuk.
# Kemudian,tambah 4 sudu makan jagung dalam tin. Gaul sebati.
# Masak sebentar di atas api kecil hingga mendidih.
# Tuang adunan ke atas lapisan pulut tadi.
# Kukus lagi selama 1/2 jam...kalau masih tak masak tambah lagi masa mengukus.
# Sejukkan dan bolehlah dipotong menggunakan pisau plastik.
SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan