Isnin, 16 November 2020

NASI BERIANI AYAM SUPERLICIOUS

 Assalamualaikum dan salam sejahtera...

NASI BERIANI AYAM SUPERLICIOUS

Musim pkp ni...aduhai ibu-ibu pening kepala memikirkan menu apa yang nak dimasak kan??? Anak-anak sedia-sedia lapar...nak tak nak memang kena masak...nak senang cod jer...tapi kalau sedia-sedia cod pokai jugak...hehe...sekali sekala takpelah kan...

So, solutionnya...kena masak menu yang mudah...masak sekali untuk lunch sekali terus ke dinner...tak yahlah nak berulang masak kat dapur...kebetulan rempah beriani masih ada...menu paling mudah...nasi beriani ayam...tak payah lauk lain dah...makan berulang-ulang diorang sampai ke malam...

Sebelum memasak nasi beriani ni pastikan ada beras basmati yer...1 kg...beli jer yang timbang...murah pun murah...basuh bersih-bersih...pastu rendam 30 minit...cukup 30 minit toskan...

Bahan kedua penting...ayam...beli sekor...potong kecik-kecik...basuh bersih dan rebus dengan air anggaran 2 1/2 liter...1/2 air rebusan tu nak masak nasi...1/2 lagi nak dibuat sup....

Bahan-bahan nasi:

1. 1 liter + 125 ml air rebusan ayam

2. Ayam yang telah direbus

3. Beras basmati yang telah ditoskan

4. Rempah sekawan

5. 1 biji bawang holland+ 3 ulas bawang putih-blender

6. 2 sudu makan rempah beriani mak siti

7. 1 sudu makan minyak sapi

8. 2 sudu makan minyak masak

9. 2 sudu makan marjerin

10. Sedikit pewarna kuning

11. Daun ketumbar(tak nak letak pun xpe)

12. Kismis(jika suka)

13.Biji gajus(jika suka)

14. 3 sudu kecil garam halus


Cara memasak:

Panaskan minyak sapi,minyak masak dan marjerin.Tumis rempah sekawan & bawang yang telah diblender hingga naik bau dan kekuningan...



Masukkan 2 sudu makan rempah beriani...tumis sebentar hingga pecah minyak.


Masukkan ayam yang telah direbus tadi.



Gaul ayam sebati...dan biarkan masak sebentar hingga ayam meresap rempah-rempah tadi...Tutup api.



Tuang air rebusan ayam ke dalam pot periuk.Masukkan ayam yang telah dimasak tadi. Gaul sebati.


Masukkan pula garam,daun ketumbar,kismis. Gaul sebati.



Masukkan pula beras.



Gaul sebati.



Setting 'rice' untuk pressure cooker...kalau guna periuk nasi biasa,masak jer nasi macam biasa yer...



Nasi yang telah siap dimasak...




Buat lubang pada permukaan nasi dan titiskan sedikit pewarna kuning.Tutup semula periuk dan biarkan selama 5 minit.



Cukup 5 minit...buka tudung periuk dan gaul rata nasi. Siap!!!


Untuk kuah sup...Didihkan lebihan air rebusan ayam tadi...tambah garam dan lada sulah secukupnya...tambah daun sup jika suka...


SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋

Tiada ulasan: